Content-Type: text/html

Hej!


Vad roligt att du skriver om öppen källkod. Bl.a. bibliotekssystemet Koha som många bibliotek använder bygger ju på det.

Jag tänker att om det finns flera open source-intresserade på folkbiblioteken borde ni ju kunna få till en utbildningsinsats i samband med Digitalt först? Skriv direkt till dem eller tala med era regionbibliotekarier.


Angående moln så brukar skeptiker säga: "det finns inga moln, det finns bara andra personers datorer" och det stämmer ganska bra. En sak jag tycker att biblioteken varit bra på att fånga upp är det kritiska tänkandet till bl.a. molntjänster i och med olika initiativ som informerar om data och integritet, t.ex. Data Detox och GRE som ägt rum på flera bibliotek, både folk- och universitets-.


Jag får snarare känslan att omvärlden ibland alltför glatt och okritiskt rusar efter det senaste buzzwordet (i detta fall clouds, som iofs börjar bli rätt gammalt) och att bibliotekarier/informationsspecialister (samma sak, som en tidigare skribent påpekar) närmar sig detta på ett sätt som sätter biblioteksanvändaren i fokus. Och det är ju jättebra.


Hälsar

KarolinaFrån: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]> för Tommy Bildström <[log in to unmask]>
Skickat: den 18 mars 2019 10:50:11
Till: [log in to unmask]
Ämne: [BIBLIST] SV: [BIBLIST] Bibliotek i molnen
 
Hoppas att det är ok med ett litet spontant, kanske inte så igenomtänkt inlägg, men open sorce är ju något vi funderar på att jobba mer med på biblioteket, också informella utbildningar MOOC bland annat. Vi är ett litet folkbibliotek så säkert känns det som att vi hela tiden är lite efter men egentligen så blir fler och fler tjänster som man beskriver i artikeln (skummade lite hastigt) tillgängliga bland annat genom maskininlärling.

Det som jag känner att man får jobba med lite är de strukturer som finns (på folkbibliotek) då man vill vinkla verksamheten åt det hållet. Ni som ändå jobbar på lite större universitetsbibliotek borde ha ganska lätt för er , hälsar en ibland lite avundsjuk open sorce intresserad Tommy Bildström


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <BIBLI[log in to unmask]> För Mikael Book
Skickat: den 17 mars 2019 07:50
Till: [log in to unmask]
Ämne: Re: [BIBLIST] Bibliotek i molnen


Jan,
vem har inte haft den där känslan av att inte hänga med sin tid? Men jag undrar om jag hänger med i vad du skriver. För att inte tala om den där svengelska artikeln (som du tipsar om): "det riktar sig till kunder som går mot cloud- eller multicloudstrategi. De flesta bolag går mot en dual-strategi där de har minst två moln...sen fyller enterprise-lösningarna verkligen ett syfte. Där handlar det omatt skala och vi kan erbjuda det stöd man i en organisation vill se såsom governance, collaboration, samt support förstås".
Apropå din tanke om bibliotekens jordnärhet så vill jag gärna rekommendera en ganska ny bok med titeln "Jordad" av en svensk författare vars namn jag inte just nå lyckas erinra mig. Någon som vet vad han (för det var en han) hette?
Jag noterar nog din lätta satir. En "informationsspecialist" kallades fordom en bibliotekarie, således behövde du hjälp av en bibliotekarie för att få återvända till BIBLIST. Välkommen! Jag hann redan sakna dig!
I allas vår Wikipedia läser jag (för att hänga med) om de olika typerna av cloud, t ex klassiska och  hybrida. Särskilt de hybrida molnen är ju computerworld-reportagets  intervjuoffer så förtjusta i eftersom man där inte längre kan göra någon skillnad mellan offentligt, privat, business eller icke business. Dessa moln är, funderar jag ibland, sådana som ingen egentligen behöver bära något ansvar för. Varken IBM, Red Hat, Facebook, biblioteken eller konsumenterna--så länge det gör med vinst eller kort sagt är win-win behöver alltså bekymra sig dess mer om hybridmolnen.

Men så har vi en typ av moln som kallas samhällssmoln, samfundsmoln, kommunalt moln, gemensamt moln (gemenskapsmoln?), eller hur det nu är bäst att översätta den korrekta termen, dvs community cloud (?). Jag citerar på originalspråket:

"Community cloud shares infrastructure between several organizations from a specific community with common concerns (security, compliance, jurisdiction, etc.), whether managed internally or by a third-party, and either hosted internally or externally. The costs are spread over fewer users than a public cloud (but more than a private cloud), so only some of the cost savings potential of cloud computing are realized".

Common concerns, där hade vi det! Kommer dessa att revolutionära (eller
revolutionera?) våra bibliotek i framtiden??

Lā-bas...les merveilleux nuages (Baudelaire)

Med vänliga hälsningar till den som tog sig tid att läsa ovanstående!

Mikael
On Sat, 16 Mar 2019, Jan Szczepanski wrote:

> Läste en häpnadsväckande artikel i Computer Sweden om ett företag som
> hjälper kunder att binda ihop flera molntjänster. Plötsligt kändes
> bibliotek som något väldigt efter sin tid, väldigt jordnära. Även
> tekniska idioter som jag som behövde hjäp av en
> informations-
> specialist för att komma tillbaka till BIBLIST kan få en vision om hur
> 5G och molntjänster kommer att revolutionära våra bibliotek i
> framtiden.
>
> https://computersweden.idg.se/2.2683/1.716177/oppen-kallkod-molnjattar
>
> Jan
>
>
>
> --
> Jan Szczepa˙˙ski
> F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
> vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
> E-post: [log in to unmask]
>
Page TitleNär du har kontakt med oss på Uppsala universitet med e-post så innebär det att vi behandlar dina personuppgifter. För att läsa mer om hur vi gör det kan du läsa här: http://www.uu.se/om-uu/dataskydd-personuppgifter/

E-mailing Uppsala University means that we will process your personal data. For more information on how this is performed, please read here: http://www.uu.se/en/about-uu/data-protection-policy