Content-Type: text/html
Denna enorma motvilja mot ljud- och talböcker finner jag oerhört funkofobisk. För bara några veckor sedan gjorde jag till exempel i ordning ett Legimuskonto åt en kvinna som inte kunnat läsa på flera år på grund av sjukdom, ska jag säga åt henne att hennes läsande inte räknas bara för att hon inte kan hålla i en bok längre? En av mellanstadietjejerna i min läseklubb som haft problem att ta sig igenom en hel bok kommer numera till träffarna och har lyssnat på två eller tre böcker och är helt överlycklig över Biblio. 

Om vi dessutom läser igenom hela artikeln som Jan länkar till ovan istället för att bara plocka en lösryckt mening, är kontentan att det med hjälp av modern teknik går att förbättra läsförståelsen för ljudboksläsare, till exempel att genom röststyrning kunna gå tillbaka eller få svåra ord förklarade för sig. Peter Gärdenfors menar dessutom att ljudböckerna knappast är något hot mot läsföreståelsen och att de ökar möjligheterna till läsupplevelser.

Visst går det att fortsätta att desperat klamra sig fast vid boken som fysiskt objekt, men hur många presumtiva läsare förlorar vi på det? Ärligt talat, ingen har föreslagit att vi ska bränna alla världens böcker och ersätta dem med ljudböcker, jag lovar att pappersböckerna kommer att finnas kvar så länge människor vill ha dem.

Med det sagt är jag själv inte så förtjust i ljudböcker utan föredrar att läsa traditionella böcker. Det problemet löser jag genom att helt enkelt låta bli att lyssna på dem och låta andra göra som de vill.

/Jennyh Lindén
IT-bibliotekarie Nora bibliotek


Den 23 april 2018 12:28 skrev Jan Szczepanski <[log in to unmask]" target="_blank">jan.s[log in to unmask]>:
Hej,

jag gjorde som du sa och hittade det här från Kulturnytt:


Forskning pekar på att den tryckta boken har ett försprång när det gäller läsförståelse, så det är bra om ny teknik kan minska skillnaden, menar Peter Gärdenfors.


Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Kanske även han skulle behöva göra lite efterforskning innan han häver ur sig saker.


Den 23 april 2018 10:25 skrev Nordin, Stefan <[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]>:

Det har gjorts flera studier internationellt  kring lyssnande och läsande ur ett kognitivt perspektiv och merparten slår fast att lyssnandet kan jämställas med läsande ur ett läsförståelseperspektiv. Testa att göra lite efterforskning innan du häver ur dig saker.


Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]> för Jan Szczepanski <[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]COM>
Skickat: den 22 april 2018 14:15
Till: [log in to unmask]" target="_blank">B[log in to unmask]
Ämne: [BIBLIST] ljudboksläsandet
 
Susannaa Popova i Svenska Dagbladet

Lyssna på ordet ljudbok. Det liknar "föräldraledig", "organiserat kaos" eller "vegetarisk köttbulle", saker som helt enkelt inte finns. Ingen låtsas om det, men ljudboken är radioteater. Därför kan den inte associeras till böcker, som kan få Nobelpris i litteratur, och därför är den inte magisk.

Men det får ni aldrig en bokbranschmänniska att erkänna. Så lite av en lättnad är det att, i senaste numret av branschtidningen Svensk Bokhandel, läsa att ljudboksvågen verkar mattas av. Slut på tokigheterna snart?


BIS berättar att nu ska "ljuboksläsandet" studeras av forskare vid BHS.
?

Hur kan något man lyssnar på kallas för läsande? Är även att se en film som bygger på en roman en typ av läsande? BIS slår verkligen knut på sig själv för att få in ordet läsande i lyssnade. Snar blir väl utlåning av slagborrar och tjo och tjim en typ av läsande. Fungerar det inte så kan man väl hänvisa till det demokratiska uppdraget.

--
Jan Szczepański
F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
E-post: [log in to unmask]" target="_blank">Ja[log in to unmask]--
Jan Szczepański
F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
E-post: [log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]