Content-Type: text/html
En röst i debatten:

- Våra bibliotek är hjärtat som pumpar ut bildning i hela vårt land. Där finns kunskap och en enorm kompetens. För att kunna fullgöra sin uppgift behövs det ökade resurser, biblioteken ska vara bibliotek och inget annat, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/02/750-miljoner-kronor-till-folkbibliotek-i-hela-landet/

Anja Dahlstedt verksamhetschef Bibliotek Botkyrka och 1:e vice ordförande Svensk Biblioteksförening tycker något annat enligt en artikel i Eskilstuna Kuriren:

Anja Dahlstedt menade att eftersom i princip alla har en relation till biblioteket så finns också en nostalgi omkring institutionen. Biblioteket ska vara precis som det alltid har varit och motsvara den bild man själv har av ett bibliotek. Den bilden kan variera stort från person till person. Och således kan till exempel en kulturministers föreställning vara helt annorlunda från, säg, en förortsbibliotekaries.


Anja Dahlstedt har uppenbarligen inte tagit del av undersökningar som visar vad svenska folket prioriterar.Per Svensson och Alice B. Kuhnke delar folkets åsikt. Anja Dahlstedt och många fler bibliotekschefer står långt ifrån dom åsikterna.

jan

Den 8 februari 2018 16:08 skrev Anders Ericson <[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]>:
Det er flere trender på gang i bibliotekverda. 

I KBs «Den femte statsmakten» - omvärldsanalysen - er Tony Marx, sjefen for New York Public Library (NYPL), et «hovedvitne». Han fikk også stor plass i filmen som Fichtelius' gruppe gjorde til presentasjonen i Stockholm i september. NYPL har gjort en visjon. Og den handler nesten bare om kunnskap, læring og demokratisk møteplass, og knapt nok noe om det kulturelle, langt mindre slagbor og redningsvester:
https://www.nypl.org/help/about-nypl/mission

1. We inspire lifelong learning by creating more able learners and researchers. We:

Teach learning and information-navigation skills
Provide tools, resources, and great places to work
Engage in great exploratory conversations
Ask and answer questions that encourage patrons to challenge their assumptions
Support creativity, research, and problem-solving
Bring people together to spark creative synergies and learn from each other

2. We advance knowledge by providing free and open access to materials and information that reflect New York’s global perspective. We:

Identify, acquire, and preserve items that enhance our unique areas of expertise
Connect with other organizations whose materials complement our own
Inspire interest, expand horizons, and enrich perspectives
Build tools that allow us to connect with the world in our areas of expertise

3. We strengthen our communities by promoting full citizenship and participation in society. We:

Promote the development of key skills and capabilities
Provide dynamic resources to help patrons understand and engage in society
Create safe and reliable places where we and our patrons can enjoy, honor, celebrate, and engage with our communities
Offer unique and authoritative materials of historical importance
Bring our diverse communities together

Hilsen
Anders Ericson

2018-02-08 13:52 GMT+01:00 Jan Szczepanski <[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]>:
Några fakta gällande bibliotek

I återkommande mätningar rankas biblioteken högt bland de samhällsinstitutioner som har högst förtroende vilket biblioteksföreningens företrädare skriver men spaltar man upp gillandet så framgår att det är kärnuppgifterna som står högst i kurs och slagborrar o.dyl. lägst. Så risken är betydande om att förtroedent minskar ju mer slagborrar o.dyl. som biblioteken satsar på i dessa de yttersta dagar då detta rankas lågt av våra skattebetalare.

JanDen 8 februari 2018 13:42 skrev Ulf Moberg <[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]>:

Några fakta gällande folkbibliotek.

 

Lån av fysiska medier går ner.

Antal besök minskar.

Vi har sen ett antal år ett antal prioriterade grupper att ta hänsyn till.

Behoven breddas hos de som kommer till biblioteken.

Antal titlar som kommer ut minskar inte, snarare tvärtom.

Den fysiska bibliotekslokalen blir sällan större.

 

Ett antal bollar således att hålla i luften. Samtidigt. Det är förstås mycket tacksamt att ta någon av dessa bollar och göra sak av dom. Att antalet hyllor blir färre. Att vi också måste bredda kompetenserna hos de som jobbar i biblioteken. Att det ska vara tyst och lugnt, basta, på biblioteken. Pensionerade förståsigpåare och journalister och andra kändisar gör poänger till och från med de käpphästar de rider när det gäller nån del av detta.

 

För oss som jobbar praktiskt med bibliotek är det knivigare – men samtidigt roligt och utmanande! Håller med Linda i det mesta hon skriver. Bibliotek är oftast för ängsliga och vill vara alla till lags. Nej, fokusera mera; kärnuppdrag, prioriterade grupper osv. Och sen kan det se olika ut beroende på var man verkar men stå på er och ta inte alltför allvarligt på ideliga expertkommentarer om hur dåligt biblioteken sköter sitt uppdrag och att såhär ska ni minsann göra istället…

 

// Ulf

 

 

Med vänlig hälsning

 

Ulf Moberg

Enhetschef Kultur

Kultur- och fritidsförvaltningen Nässjö kommun

0380-518999 / 072-5138999

Postadress: Stadsbiblioteket, Kultur och fritid │ Nässjö kommun │ 571 80 Nässjö
Besöksadress: Mariagatan 2│ 571 32 Nässjö
E-post:
[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask] www.nassjo.se

 

 

 

 

 

 

Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services [mailto:[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]e] För Gitta Harder
Skickat: den 8 februari 2018 13:07
Till: [log in to unmask]" target="_blank">B[log in to unmask]
Ämne: [BIBLIST] SV: [BIBLIST] SV: [BIBLIST] Slagborrar istället för böcker

 

I love books.

 

Gitta Harder

Bibliotekarie / Librarian

Örebro universitetsbibliotek / Örebro University Library

Tel: +46(0)19 30 32 31

Rum U1140

E-post: [log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]e

 

 

 

 

Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services [[log in to unmask]" target="_blank">mailto:[log in to unmask]e] För Linda Oskarsson
Skickat: den 8 februari 2018 12:31
Till: [log in to unmask]" target="_blank">B[log in to unmask]
Ämne: Re: [BIBLIST] SV: [BIBLIST] Slagborrar istället för böcker

 

Tja, vad säger man. Slagborrar? Vi kanske ska erbjuda hårborstar med eller varför inte låna ut stekpannor?  Det är väl super att vi försöker nå ut och absolut ska vi inte hänga fast oss vid den befintliga lokalen. Vi är ju mer än så. Men, det borde väl vara rimligt att vi arbetar inom vårt fält? Poddar och tv är ju ändå nya kanaler för information och nyheter och rimligt att man använder sig av om man är en tidning eller nyhetssajt etc och vill nå ut till fler, precis som bibliotekspoddar, det digitala biblioteket, e-medier är nya sätt att nå ut till besökare som aldrig sätter sig i själva bibliotekslokalen. Att kvällstidningar inte kommer ut på kvällen är väl jättebra precis som att biblioteket numera är tillgängligt 24 timmar om dygnet via webben. Appen Biblio och strömmande film är super. Helt plötsligt har folk som aldrig skulle satt sin fot på ett bibliotek fått upp ögonen för oss. Men, slagborrar? Så länge jag har jobbat ( i tio år) så anser jag att vi brottats med identitetsproblem. Säkert fler år än så. Det är nästan fult att säga att man är utbildad bibliotekarie eller att man gillar böcker och film. Helst ska man ha borrlektioner och ha en bokcirkel på samma gång som man snickrar lite. Allra helst är det bäst om man har en helt annan utbildning också.  För bibliotekarieutbildning ska man inte ha. Hur många föreläsningar har jag inte varit på där man stolt berättat att "hos oss jobbar inga bibliotekarier". Jag bara undrar: Vad är det som är så hemskt med lässtimulans och kultur? Upplevelser/berättelser i böcker, film, musik etc och att värna mötesplatsen och det demokratiska uppdraget och tillgängliggörandet av information? I min hjärna kan detta aldrig vara lika med att försöka möta alla behov som inte hör ihop med bibliotek hela tiden även om vi finns till för alla åldrar 0-100. Snarare ska vi väl försöka möta allas behov inom vårt skrå. Det går inte att möta allas krav om vi hela tiden lägger in nya definitioner i vår verksamhet. Det säger självt. Inte undra på att bibliotekarier är lika stressade som sjuksköterskor. Snarare borde vi våga börja prata om och enas kring grunduppdraget. Kärnan. Borde vi inte vara stolta över att vi tillgängliggör information i olika informationskanaler så att alla oavsett bakgrund och inkomst kan komma och ta del av det. Borde vi inte värna om att vi kan erbjuda fantastiska författarträffar och arbetar med läststimulans? Borde vi inte värna om att vi är det enda öppna stället för alla oavsett var man kommer ifrån och att vi är en tyst oas i den stressiga värld som vi lever i och där oändliga nya världar kan öppnas? Men så länge vi harvar och vill vara alla till lags och hoppar mellan identiteter och försöker hänga på alla tåg och gömmer oss bakom att vi tolkar uppdraget och lagen professionellt så kommer det inte gå. Jag tror inte på det. Vi kanske ska skrota ordet bibliotek och benämna oss mångsysslingstek istället. Jag ska nog hädanefter kalla mig mångsysslare och inte bibliotekarie.

 

Vänligen Linda Oskarsson

 

Den 8 februari 2018 11:22 skrev Gitta Harder <[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]>:

Jag tror inte heller att det är bibliotekens uppgift att förmedla slagborrar.

 

Biblioteken är mötesplatser som ska tillhandahålla demokratisk upplysning, bildning (ett ord som får svenskar att rysa), utbildning, stöd och kunskap. Och kunskap finns även i pappersböcker. Jag är allt för det digitala som viktig del av samhället. Det krävs att gå framåt. Men det digitala är inte hela samhället.

 

Mvh

 

Gitta Harder

Bibliotekarie / Librarian

Örebro universitetsbibliotek / Örebro University Library

Tel: +46(0)19 30 32 31

Rum U1140

E-post: [log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]e

 

 

 

 

 

Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services [mailto:[log in to unmask]net.se" target="_blank">[log in to unmask]e] För Eriksson Tove
Skickat: den 8 februari 2018 11:16
Till: [log in to unmask]" target="_blank">B[log in to unmask]
Ämne: [BIBLIST] SV: [BIBLIST] Slagborrar istället för böcker

 

Jag tycker att man skulle kunna svara på den ledaren (vilket ju många redan gjort, inkl Biblioteksföreningen) att det inte är bibliotekens namn (bok+förvaringsutrymme) som styr deras verksamhet. Det är bibliotekslagen.
I den står det: ”Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.” Det står också att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.
Om erfarna och duktiga biblioteksmänniskor, med stöd i lagen och med god kännedom om sitt lokalsamhälle, hittar nya sätt att nå de människor som av olika skäl annars aldrig skulle komma på tanken besöka ett bibliotek så är det inte ett utslag av nåt slags identitetskris eller rädsla att biblioteken ska bli ”nostalgiobjekt”. Det är att tolka sitt lagstadgade uppdrag på ett professionellt sätt och att göra bibliotekets verksamhet tillgänglig. Man kan inte förmedla kunskap till någon som inte är där, eller verka för det demokratiska samhällets utveckling om man är ett rum exklusivt för dem som har biblioteksvana.
Om enbart namnet skulle styra verksamheter så skulle en kvällstidning vara i papper och komma på kvällen och definitivt inte sända tv. En dagstidning skulle knappast podda.

 

 

Med vänlig hälsning

Tove Eriksson

Utvecklare bibliotek

Region Skånes kulturförvaltning

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om biblioteksutveckling

 

Region Skåne

Postadress: Region Skånes kulturförvaltning, 205 25 Malmö

Besöksadress: Dockplatsen 26, Malmö

tfn +46 (0)40-675 37 68

sms +46 (0)72-597 12 98

[log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]

skane.se/kultur

 

Region Skåne ansvarar för vården i Skåne och har dessutom ett ansvar för utvecklingen av näringsliv, kommunikationer, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs direkt av invånarna i Skåne.

 

Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services [[log in to unmask]" target="_blank">mailto:[log in to unmask]e] För Jan Szczepanski
Skickat: den 8 februari 2018 11:03
Till: [log in to unmask]" target="_blank">B[log in to unmask]
Ämne: [BIBLIST] Slagborrar istället för böcker

 

Ingen har väl missat Per Svenssons ledare i DN för en vecka sedan?

 

 

Klipp.

 

Ungdomsgård, socialkontor, aktivistcentral, lekplats, blankettförråd,  servicekontor för alla som inte är delaktiga i den digitala världen, integrationsnav...

Om biblioteken ska göra allt som inga andra längre vill göra, vem eller vilka ska då göra det folkbiblioteken byggdes för att göra: demokratisera bildningen och göra bildningen till ett värn för demokratin?

 

​Ett skräckexempel på vad inte bara mellansvenska lekfarbröder kan åtstadkomma kommer från Malmö

 

Klipp:

 

 Jag orienterar mig via Malmö stadsbiblioteks sajt: ekologiskt kafé, kreativ verkstad, språkkafé och läxhjälp, samhällsvägledning. Man kan tydligen också låna hem verktyg: slagborrmaskiner och en reparationslåda för cykelreparationer. ​

 

​Samtidigt pågår på dom skåndska biblioteken

 

Många av de skånska biblioteken fick under det gångna året sätta in väktare för att stävja stök, hot och drogförsäljning bland bokhyllorna.

 

 

 

--

Jan Szczepański
F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
E-post: [log in to unmask]" target="_blank">Ja[log in to unmask]

 
--
Jan Szczepański
F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
E-post: [log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]
--
Jan Szczepański
F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
E-post: [log in to unmask]" target="_blank">[log in to unmask]