Content-Type: text/html

Hej,

Nu börjar Gislaveds bibliotek sända bokcirklar för barn- och unga i podcastformat. Vi väljer en barn/ungdomsbok, bjuder in en gäst, läser boken tillsammans och diskuterar den i tre avsnitt. Vår målgrupp är så klart barn och unga, men vi vänder oss också till alla som har ett intresse för barn- och ungdomslitteratur.

Vi tror mycket på samtalet som en väg till läsförståelse. I diskussionen måste du öva på att formulera dig och sätt ord på det du upplever samtidigt som du får ta del av andras funderingar som du själv kanske helt missat. Om vi hade tid skulle vi diskutera litteratur med våra låntagare hela dagarna, men det är mycket annars som också måste göras. Genom att göra poddradio provar vi nya sätt att nå och att kommunicera med fler än vad vi annars skulle ha möjlighet till. Att barn och ungas läsning och läsförståelse sjunker är ett stort problem och vi vill skapa verktyg och lösningar på det problemet.

Vi har tagit fram ett pedagogiskt underlag som går att använda tillsammans med de böcker vi läser och hoppas att vår podd ska fungera i undervisningen eller som en inspiration till pedagoger som vill arbeta mer kvalitativt och gå på djupet med skönlitteraturen.

Vi har tidigare gjort en pilot-podd med John Greens bok ”Förr eller senare exploderar jag”. Det är en något okonventionell bok om att vara ung och samtidigt på väg att dö i cancer.  Boken har filmatiserats och har premiär till sommaren.

Efter sportlovet drar vi igång på riktigt och då kommer vi läsa Mårten Melins bok ”Jävla Lucia”. Den verkar läskig och en aning obehaglig! Mer kan vi inte säga eftersom vi inte läst den ännu! Vi hoppas att många kommer läsa boken med oss och att samtal kommer att föras i klassrum, fikarum, i forum, bloggar och ute på rasten eller i matkön.

Vi har en blogg där vi lägger ut vår podd.

http://cirkelpodden.wordpress.com

Vi finns också på twitter Gislaveds Bibliotek @gisbib #cirkelpodden

Här kan man diskutera de böcker vi läser. Håller man inte med oss, tycker boken är bäst/sämst, vill tipsa, inte förstår något eller bara vill säga hej får man gärna göra det. 

På bloggen kan man också läsa mer om hur cirkelpodden fungerar, både praktiskt och rent innehållsmässigt. Har man en Ipad, Iphone eller Ipod kan man ladda ner appen Podcaster och sedan prenumerera på våra poddar allteftersom vi lägger ut dem. Man kan också lyssna direkt från sidan eller ladda ner Mp3-filen.

Cirkelpodden är ett samarbetsprojekt mellan Gislaveds bibliotek och Länsbiblioteket i Jönköpings län och en del av deras satsning på kreativ läsning.  Via deras hemsida man ta del av vår projektbeskrivning. http://www.lj.se/info_files/infosida42303/Projektplan.pdf

Podcast är en form av radiosändning som man spelar in själv och sedan delar genom att använda RSS-flöden. Det används både av amatörer och traditionell radio. Det finns en del tjänster som distribuerar podcasts och genom dessa kan man enkelt prenumerera få nya program direkt till sin enhet.

Kontakta oss gärna om ni har frågor.

Karolina Persson (Barn- och ungdomsbibliotekarie, Projektledare)

e-post: [log in to unmask]">karoli[log in to unmask]

tel: 0371-81905

Ida Andersson (Barn- och ungdomsbibliotekarie)

e-post: [log in to unmask]">ida.ander[log in to unmask]

tel: 0371-82907


Karolina Persson

Barn- och ungdomsbibliotekarie

 

Gislaveds bibliotek

Gislegatan 5

33233 Gislaved

tel 0371-81905

epost [log in to unmask]">[log in to unmask]

www.gislaved.se/bibliotek