Content-Type: text/html

Träffa Nina Björk och ALMA-pristagaren Guus Kuijer på Astrid Lindgren-konferensen!

 

”Till en del folk kommer jultomten och till en del bara fattigvården”

Om politik och barnböcker & politik i barnböcker

 

24-25 maj 2012 hålls den tolfte Astrid Lindgren-konferensen i Vimmerby. Madicken, med sin klara blick för orättvisorna i samhället, har gett oss rubriken.

 

Hur var det egentligen med den idag förkättrade ”progglitteraturen” på 70-talet – och hur påverkade den sina unga läsare? Finns det över huvud taget ”opolitisk” barnlitteratur? Och om inte – hur kommer politiken till uttryck i barn- och ungdomsböckerna idag?

Sådana frågor vill vi belysa i nästa års Astrid Lindgren-konferens med hjälp av illustratören Gunna Grähs, författarna Gunilla Lundgren och Åsa Anderbergs Strollo. Andra föreläsare är litteraturvetaren och samhällsdebattören Nina Björk, Svenska barnboksinstitutets chef Jan Hansson och kulturarbetaren och f d proggbarnet Kalle Lind.

 

Astrid Lindgrens eget politiska och sociala engagemang var bokstavligen gränslöst. Lena Törnqvist visar hur det avspeglas i hennes verk. Hon kom också från en socialt och politiskt engagerad familj, som hennes dotter Karin Nyman och brorsdotter Gunvor Runström har mycket att berätta om.

 

Konferensen arrangeras av Vimmerby bibliotek, Regionbibliotek Kalmar, Astrid Lindgrens Näs, Astrid Lindgren-sällskapet och Svenska Barnboksinstitutet i samverkan med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

 

Se hela programmet  och anmäl dig till konferensen på www.vimmerby.se/biblioteket

 

Välkommen till Vimmerby i maj!

 

 

Margret Halvardson
Bibliotekschef
Vimmerby bibliotek

Vimmerby kommun
Kultur-och fritidsförvaltningen

Stadshuset
598 81  VIMMERBY

0492-76 93 81, direkt
0492-76 90 96, fax

Besök oss gärna på: http://www.vimmerby.se/bibliotek

 

 

[log in to unmask]225060" alt="Vimmerby_kommun_080111">