Content-Type: text/html
 

Omvärlden Organisationen Biblioteket

Kurs i strategisk omvärldsbevakning/analys för bibliotek

Biblioteken har mycket att tillföra både när det gäller kompetens och verktyg när det gäller strategisk omvärldsbevakning/analys. Detta vet vi utifrån vår långa erfarenhet som informationsspecialister i företag, som bl.a. Tetra Pak och Nycomed.

Vår endagskurs i omvärldsbevakning och analys vänder sig till bibliotek på myndigheter, förvaltningar, företag och andra organisationer. Kursen ger en plattform för att leda och/eller delta i arbetet med strategisk omvärldsbevakning/analys i sin organisation.

Omvärldsbevakning arbetar vi med dagligen, men hur arbetar vi mer strategiskt? Kursen ger en utmärkt bakgrund och idéer och verktyg till det fortsatta arbetet.”/Håkan Carlsson, Planeringschef, Göteborgs universitetsbibliotek (kursdeltagare 2011)

 

”Jag rekommenderar alla som arbetar med research och omvärldsbevakning att gå kursen. Utöver två kunniga och mycket erfarna kursledare uppskattade jag möjligheten att i workshop-form börja arbetet med en omvärldskarta och handlingsplan för implementation av strukturerad och strategisk omvärldsbevakning. Något som jag sedan kunde ta med mig hem och fortsätta arbeta med”. /Helena Eckerbom, Informationsspecialist, Vinge (kursdeltagare 2011)

 

Efter kursen ska deltagarna få insikter i

  • hur biblioteket ska kunna ta en proaktiv roll i organisationens omvärldsbevakning/analys som strategisk partner
  • hur denna roll kommuniceras med fokus på ett ”utifrån och in-perspektiv” med utgångspunkt från organisationens strategiska behov och målsättningar
  • hur man kan arbeta strategiskt med omvärldsbevakning/analys samt metoder för bevakning och analys och ett processinriktat arbetssätt
  • hur nyhetsbevakning och omvärldsbevakning samverkar och hur detta erbjuder samarbetsmöjligheter med andra delar av organisationen

Innehåll

  • Nyttan med strategisk omvärldsbevakning/analys
  • Strategisk omvärldsbevakning/analys från ax till limpa.
  • Workshop 1: Hur ser vår omvärldskarta ut? Vi kartlägger omvärlden tillsammans och lär oss en metod.
  • Kommunikation och andra viktiga framgångsfaktorer
  • Bibliotekets roll och kompetens
  • Workshop 2: Handlingsplanen. Hur går vi vidare?

Vilka är vi som håller i kursen

Charlotte Håkansson - Business Intelligence Manager, Novolentia

Charlotte arbetar med specialiserad omvärldsanalys/omvärldsbevakning och strukturerad informationshantering samt verksamhetsanalyser till företag, myndigheter och organisationer i sitt nystartade företag Novolentia. Hon har arbetat med Business Intelligence, projektledning och informationslösningar inom läkemedelsindustrin de senaste 15 åren i Sverige och Danmark och har även undervisat i Business Intelligence på Köpenhamns Biblioteksskola tillsammans med Margareta Nelke.

Margareta Nelke – informationskonsult, I.C. at Once

Margareta Nelke arbetar sedan 2004 som konsult med workshopar, utbildning och utredningar inom omvärldsbevakning/analys, informationshantering och verksamhetsutveckling. Dessförinnan var hon chef och processansvarig för Tetra Paks globala technology intelligence-verksamhet. Hon är författare till "Bevaka din omvärld" (Liber 2006) och "Tid för framtid. Strategisk verksamhetsutveckling och planering" (e-bok 2010). En utökad engelsk version ”Strategic Business Development for Information Centres and Libraries” gavs ut i november 2011 som tryckt bok av Woodhead Publishing.

Anmälan

Tid och plats: 19 mars 2012, Finlandshuset i Stockholm www.finlandshuset.se

Pris: 3000 kr + moms. Lunch och kaffe ingår.

Gå flera från samma organisation och få 500 kr rabatt per extra deltagare (gemensam faktura)!

Anmälan senast 15 februari 2012.  Anmälan är bindande. Kursen kommer att anordnas under förutsättning av minst 10 anmälningar. Anmäl till Charlotte Håkansson [log in to unmask] 072 7301919 eller Margareta Nelke [log in to unmask] 070 4040208                                                   

Vänliga hälsningar
Margareta
_._._._._._._._._._._._
I.C. at Once
Workshopar, utbildning och utredningar inom omvärldsbevakning/analys,
informationshantering och verksamhetsutveckling
Margareta Nelke
Mårtensgatan 30, 252 69 Råå
070 4040 208
[log in to unmask], www.ICatOnce.com