Content-Type: text/html Själv jobbar jag på ett bibliotek (och i ett land?) där man minutiöst följer serieordningar. Allt som kan betraktas som serier numreras. Så är t ex Emil i Lönneberga och femböckerna satt i ordentlig nummerordning. Lite onödigt kan jag nog tycka.
 
Vad beträffar Narnia-böckerna har jag just upptäckt att "Frændi töframannsins", "Min morbror trollkarlen", har nummer sex av sju i serien här och det skulle jag nog säga är alldeles tokigt. Själv vill jag alldeles bestämt hävda att den bör läsas först (vare hur det vill med när den skrevs). I slutet av den boken planterar ju Eustace en äppelkärna som växer upp till ett träd som växer upp och görs till det skåp genom vilket barnen i den bok som jag anser bör vara nummer två, "Häxan och lejonet, tar sig till Narnia - väldigt finurligt, tycker jag. Och så var det ju det där med skapelsesången i början av den boken och förklaringen av hur det onda kommer in i världen.

Bästa hälsningar från ett vackert och soligt Kópavogur, Ísland
Jörgen Boman

Date: Mon, 18 May 2009 13:37:53 +0200
From: [log in to unmask]
Subject: Re: [BIBLIST] en annan ordningsfråga
To: [log in to unmask]et.se

Hej,

Om jag nu minns rätt så är anledningen till att man kan tycka att man ska läsa Min morbror trollkarlen först att det finns någon slags skapelseberättelse i den. Den är alltså på sätt och vis en s.k. prequel, även om den skrevs och utkom sist. Jag läste själv böckerna i den ordningen och skulle nog rekommendera det.. dock ej hysteriskt! :-)

Mvh,
Ingela Wahlgren

2009/5/18 Birgitta Eriksson <[log in to unmask]">[log in to unmask]>
Samma "problem" finns ju när det gäller C.S Lewis Narnia-böcker där alla (spec lärare) hysteriskt hävdar att man skall läsa min morbror trollkarlen först, trots att den skrevs och utkom sist och i resten av världen (åtminstone i england) anses vara sista boken. det var ju inte den man filmade först t ex.
 
Säger jag som ständigt kommer i diskussion eller rentav gräl med lärare som vägrar eleverna att läsa häxan och lejonet först.
 
Vi är lite väl enkelspåriga med vår kronologi i sverige. Och Liza Marklunds deckare vill ju folk oxå ha kronologiskt inte i utgivningsordning. Varför är vi såna egentligen? Och vad kom först, hönan eller ägget?
 


 
 
 
Birgitta Eriksson
bibliotekarie
Hässleholms stadsbibliotek
Vattugatan 22
box 223
28123 Hässleholm
Tfn: 0451-26 71  20Lägg till karta och vägbeskrivning för din fest. Visa vägen!