Content-Type: text/html Hej!

Jag vill göra lite reklam för den portal jag arbetar med, Kulturarv Sydost, www.abmblekinge.se.

Kulturarv Sydost har kommit till i ett samarbete mellan de tre regionala
institutionerna Blekinge Museum, Blekingearkivet och Länsbibliotek Sydost för att samla Blekinges kulturarv på en portal. Just nu innehåller portalen en sökingång där man kan söka bland Blekingearkivets arkiv och i Blekinge museums bildsamling, samt en diger länklista till internetresurser som på ett eller annat sätt innehåller information om Blekinges kulturarv, t.ex. fornlämningar, flygfoton, bebyggelseregister, släktforskningsresurser m.m.

Arbetet med att vidareutveckla portalen
fortgår kontinuerligt.

Nytt på Kulturarv Sydost

Först och främst har portalen bytt namn från ABM Blekinge till Kulturarv Sydost, men har fortfarande samma adress, www.abmblekinge.se. Kulturarv kan vara mycket, vilket framgår vid en titt i länklistan, särskilt under kategorin "ämnen". Där finns länkar till allt möjligt från flygfoton till historisk statistik, Ebbamåla bruk och båtsmansrullor. Alla kan hitta något intressant!

 

Länklistan är omgjord och utökad, både med ett antal nya länkar och en ny kategori, nämligen ”ämnen” där länkarna är indelade efter vad de handlar om. Hittar du brutna länkar eller saknar någon länk som du tycker bör finnas med så hör gärna av dig till Per Lundin på Blekingearkivet, [log in to unmask]">blekingeark[log in to unmask].

 

Bland blänkarna på höger sida har två nya tillkommit, nämligen en länk till ”I 1700-talets Blekinge”, som bygger på Blekinge museums 1700-talsutställning i Grevagården och en länk till den nya sökfunktionen Sondera. I Sondera söker du samtidigt i bibliotekskatalogen LIBRIS, den nationella arkivdatabasen NAD och SMDB:s svenska mediedatabas. Du kan söka brett och generellt på ett ämne i Sondera och sedan vidare på djupet i någon av de tre databaserna. Till exempel gav en sökning på ”Kallinge” gav 347 träffar.

 

Framöver ska en kartsökning av samma typ som Kulturarv Östergötland har på sin portal (se http://www.kulturarvostergotland.se/) läggas till på Kulturarv Sydost och varje socken i Blekinge ska presenteras med en beskrivning eller historik med bl.a. en genomgång av socknens administrativa tillhörighet genom tiderna.

 

Det finns också funderingar på att lägga in RSS-flöden av nyheter som berör Blekinge från t.ex. BLT och Sydöstran. På det sättet skulle portalen bli levande och få ett rejält sökbart arkiv ganska snabbt.

 

Kanske finns det material i din byrålåda eller hos din hembygdsförening som skulle passa att presentera på Kulturarv Sydost. Det kan vara en torpinventering, en levnadsbeskrivning eller något annat som har med Blekinges kulturhistoria att göra. Hör gärna av dig till Per Lundin, [log in to unmask]">[log in to unmask].

 

Välkommen att besöka Kulturarv Sydost, www.abmblekinge.se!

Med vänlig hälsning
Inger Jönsson

--
Inger Jönsson
Bibliotekarie / Samordnare för ABM Blekinge
[log in to unmask]
0455-30 49 66

Blekinge museum
Borgmästaregatan 21
371 35 KARLSKRONA


Windows Live ger dig full koll på alla dina vänner – på en och samma plats.