Content-Type: text/html
Åh så skönt att det är fler än jag som reagerar på ämnesordet Starka flickor. Det har stört mig i många år! När man tänker efter på saken så låter termen mer och mer absurd - starka på vilket sätt? Finns det svaga flickor? Är Starka/svaga pojkar en motsvarighet? Och om det är tänkt att Starka flickor ska representera böcker som handlar om normbrytande, könsrollsöverskridande protagonissor, hur klassar vi böckerna som handlar om motsvarande pojkar? Bör Mjuka män och Morska morsor också införas bland begreppen?Vad är en stark flicka?
Genusfrågor har de senaste åren − återigen får man väl säga − blivit ett hett debattämne inom olika områden, inte minst i skola och förskola. I barnbokens värld har flera nya förlag (t ex Olika, Vilda, Vombat och Sagohuset) med uttalad värdegrund och med ambitionen att ge ut böcker som inte befäster invanda normer och könsroller uppstått.
Samtida bilderböcker har tidvis kritiserats för att skildra initiativrika och kavata små pojkar, medan flickorna, om de alls funnits som ledande gestalter, ofta blivit tilldelade mer traditionella könsroller. Men under senare år har det kommit allt fler bilderböcker med aktiva och självständiga flickor − kanske som ett svar på kritiken. Som hjälp för pedagoger på olika stadier, inte minst i förskolan, ville biblioteken hjälpa till med att föreslå titlar där både flickor och pojkar kan få ta del av ett könsmönster som bryter mot invanda roller. Ämnesordet ”Starka flickor” infördes därför för några år sedan i den ämnesordslista med hundratals termer som är hjälpmedel för alla som söker barn- och ungdomsböcker i olika genrer, ämnen och motiv. Ämnesorden är standardiserade och används på de flesta bibliotek. Så långt är allt gott och väl men vad är starka flickor − egentligen?! Om man inte är en Pippi Långstrump? Kan det vara så att om en kvinnlig huvudperson beskrivs med traditionellt manliga egenskaper, ja då blir hon en ”stark flicka”? (Och: finns det också starka pojkar kan man fråga sig.)
Kan det kort sagt vara så att man, trots det goda syftet, egentligen förstärker de traditionella könsrollerna genom att använda en term som starka flickor? För att komma ifrån den polarisering av egenskaper som kan uppkomma med begreppet starka flickor borde man kanske nyansera begreppet. Så tänkte i alla fall Redaktionskommittén för indexering av skönlitteratur (barnämnesord) när den sammanträdde på Svenska barnboksinstitutet den 29 april. Redaktionskommittén föreslår att man istället använder ämnesordet Självständiga barn (gärna i kombination med Flickor respektive Pojkar om det är tillämpligt).
Kontakta oss gärna med synpunkter och frågor, om detta eller om andra aspekter av ämnesordsindexering. Ämnesordslistorna för indexering av skönlitteratur ägs av Biblioteksföreningen och finns att ladda ner på http://www.biblioteksforeningen.se/. Där finns även information om redaktionskommittén arbete och möjlighet att lämna förslag på nya ord till redaktionskommittén. Ämnesorden för barn finns även sökbara i Svenska Ämnesord http://www.kb.se/katalogisering/Svenska-amnesord/.
Svensk Biblioteksförenings redaktionskommitté för indexering av skönlitteratur