Hej!

Vetenskapsrådets stora ansökningsomgång är klar. Läs statistiken i nya numret av Tentakel och träffa några av dem som fått pengar.

I 5 röster får du julklappstips på bra populärvetenskaplig läsning. Dessutom bjuder Tentakel på ett vackert bildspel om Arktis, med anledning av de pågående Polaråret.

Hälsningar Eva Barkeman

Redaktör

  

Mer ur innehållet:

Många vill göra postdok i Sverige

Höstens nya postdoktorer är klara. De flesta vill stanna i Sverige, som ryska Olga Shilkova som forskar på bananflugor i Umeå.

Men från och med i år införs ett återvändarbidrag som ska göra det lättare att komma tillbaka till Sverige för dem som gjort postdok utomlands.

Läs mer

 

Här är årets Erlander-professor

Grattis Øystein Fischer, en av världens ledande forskare inom området supraledare, som nyligen installerades som årets Tage Erlanderprofessor vid Chalmers.

Läs mer

 

  

DEBATT

Får du inget Nobelpris i år heller?

De många naturliga, oplanerade och återkommande vardagsmöten är grundformeln för kreativ interaktion. Om detta vittnar många nobelpristagare i sina biografier, skriver Ola Thufvesson som doktorerat på miljöns betydelse för Nobelprisen.

Läs mer

 

 

RECENSION

Skapelsekonspirationen av Per Kornhall

Kornhalls bok är en omsorgsfull vidräkning med kreationismen som påvisar tomheten dess evolutionskritik och effektivt exponerar de pseudovetenskapliga inslagen, skriver recensenten Dan Larhammar.

Läs mer

 

 

---

Tidningen kommer ut en gång i månaden.

Om du inte vill ha fler löpsedlar från Tentakel, skicka ett e-brev till [log in to unmask]" title="mailto:<[log in to unmask]>"><[log in to unmask]>

------------------------------------------------------------------------

Tentakel – en nättidning från Vetenskapsrådet, ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap

www.tentakel.vr.se