Content-Type: text/html

Instämmer med Anders, med tillägget: Hur kollar ni sedan upp alla brutna länkar? Vem har tiden och orken? Det är RIKTIGT TRIST att klicka på en länk som inte fungerar…

Mvh/

Moniqa norrgård, företagsbibliotekarie

 


From: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services [mailto:[log in to unmask]] On Behalf Of Anders Fredriksson
Sent: den 20 december 2006 11:26
To: [log in to unmask]E
Subject: Re: [BIBLIST] Bakerrapporten om Irak (eller Googlebot vs Bibliotekarie)

 


Hej!

Äntligen någon som säger detta! Så kändes Nicholas inlägg.
Svaren från de annars fantastiska kämparna  Jan S. och  Lars A. har jag inte funnit lika vassa (hittills är bäst att tillägga).
Klart är att den här frågan är oerhört viktig med biblioteksmått mätt.

Det handlar inte alls om "e" och "p" som Jan är inne på. Förvärvas e-böcker surt för dyra pengar så slinker de nog in i bokkatalogerna.

Men ska t ex LIBRIS, förutom att vara en katalog över förvärvat material, också vara en av världens bästa länksamlingar? Kanske med rubriken: LIBRIS - Ingång för alla som vandrar i mörkret!

Jan Szcepanski skriver:
"Vi kommer aldrig att ha allt utan enbart ett relevant och intelligent urval för våra låntagare."

Hur låter det en bit in på 2000-talet?
Nästan varje ord i den meningen förtjänar att problematiseras.
Vilka är "vi" - på vilken nivå är Jans vision giltig. Lokalt folkbibliotek?  Högskolebibliotek?Nationell nivå? Europeisk?
"Relevant  och intelligent urval" - ja, det kan vara aktuellt i många sammanhang, men med enorma informationsmängder på webben,med stora digitaliseringsprojekt av tryckt material på gång och kanske i början av en väg bort från pappersfloden bör vi tänka till ordentligt hur och var det är vettigt att nyttja eventuell intelligens.
"Våra låntagare" - jösses amalia!

Lars Aronsson talar om "smågalna biblioteksvisionärer". Det galna med dem kanske just är att de är biblioteksvisionärer, att de sitter fast i en viss  typ av samlingstänkande som som kommer att leda till förspilld möda i den ädla kampen mot okunskap.
 Inget ont om samlande och väljande i sig, det lär vara fullständigt outrotbara mänskliga aktiviteter, säkert evolutionärt värdefulla. Och resultatet kan bli lysande, speciellt om man samlar tillsammans (som i Wiki).

Att ha eller inte ha - det är frågan.


/Anders

***************************************
Anders Fredriksson
Chef för bibliotekets enhet för system och IT/ Head of the Systems- and  IT Department of the library
Södertörns högskolebibliotek
Phone: +46 8-608 4004
Mobile: 070 248 5179
Mail: [log in to unmask]


Nicholas Mackenzie <[log in to unmask]>
Sent by: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]>

2006-12-19 11:19

Please respond to
BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]>

To

[log in to unmask]

cc

 

Subject

Re: [BIBLIST] Bakerrapporten om Irak (eller Googlebot vs Bibliotekarie)

 

 

 




Hej

Så Jan har gjort samma jobb som Googlebot gjorde för ett bra tag sedan. Tja, kanske inte riktigt, där finns ju kontrollerade ämnesord (till skillnad från Googlebot som indexerat fulltexten) och författare som kunde ha auktoriserats om katalogisatören lagt ner lite mer tid på posten. Nåväl, posten finns numera i Libris och det är säkert bra.

Vad jag inte förstår är vad Jan vill att vi katalogisatörer ska göra. Ska vi surfa runt på internet och sedan lägga in alla fritt tillgängliga e-resurser i våra bibliotekskataloger? Ska Libris samt våra egna lokala kataloger följa efter i Googlebots fotspår och göra jobbet på nytt, men skriva ner informationen på biblioteksspråk (MARC) i våra biblioteksdatabaser? Är detta verkligen en hållbar framtida strategi? Hur många moderorganisationer kommer att acceptera detta på längre sikt? Ska vi verkligen lägga den lilla tid vi har över på att katalogisera e-resurser som våra användare antagligen för länge sedan redan hittat via Google istället för att försöka finna en mer framåtblickande strategi?

Jag har själv inte svaret på dessa frågor, och när jag följer den i vissa avseenden angränsande debatten på ngc4lib - http://dewey.library.nd.edu/mailing-lists/ngc4lib/ - verkar det inte som om man har några givna svar på andra håll i världen. Men jag kommer inte att lägga något krut på att katalogisera fritt tillgängliga e-resurser i Libris eller vår lokala katalog förrän jag fått lite fler svar. Och fram till dess är jag less på att, tillsammans med landets alla katalogisatörer, så gott som dagligen bli kritiserad av någon som tror sig ha alla svar men som enligt min mening inte ens ställer de rätta frågorna (ojdå, så kom vi till pudelns kärna till slut).

Vänliga hälsningar

Nicholas Mackenzie (som skrev detta mejl på sin fikarast och genom detta vill säga att åsikterna i detta mejl är mina egna och inte, nödvändigtvis, mitt biblioteks)

-----Original Message-----
From: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services [mailto:[log in to unmask]] On Behalf Of Jan Szczepanski
Sent: den 19 december 2006 10:05
To: [log in to unmask]
Subject: [BIBLIST] Bakerrapporten om Irak

Hej,

Det talas väldigt mycket om den s.k Bakerrapporten, en rapport
överlämnad till den amerikanske presidenten med råd om hur kriget
i Irak ska kunna "vinnas".

Inget exemplar av rapporten finns  noterat i Libris. Om den anskaffas
så är det troligen  R eller Sipr som gör det bland svenska bibliotek.

Men rapporten finns fritt tillänglig på nätet som så mycket annat.

Jag har just katalogiserat den fria e-versionen och genom detta gjort
rapporten inte bara tillgänglig på något specialbibliotek utan tillgänglig
för alla, överallt, när som helst och i hur många exemplar som helst.

The Iraq Study Group Report (2206)
http://permanent.access.gpo.gov/lps76748/iraq_study_group_report.pdf

Jan

Libris utan innehåll har ingen framtid jmfr Google. Google utan innehåll
skulle inte existera på  den kommersiella marknaden utan möjligen inom
den skattefinansierade bibliotekssektorn.

--
<html>
<font size=3>Jan Szczepanski<br>
Förste bibliotekarie<br>
Goteborgs universitetsbibliotek<br>
Box 222<br>
SE 405 30 Goteborg, SWEDEN<br>
Tel: +46 31 773 1164 Fax: +46 31 163797<br>
E-mail: [log in to unmask]<br><br>
</font></html>


The information contained in this message is intended only for the recipients named and may be privileged and/or confidential. If the reader is not the intended recipient or a representative of the intended recipient, any review, dissemination or copying of this message or the information it contains is prohibited. If you have received this message in error, please immediately notify the sender, and delete the message and any attachments. Q-Med has taken every reasonable precaution to ensure that any attachment to this e-mail has been swept for viruses. However, we cannot accept liability for any damage sustained as a result of software viruses and would advise that you carry out your own virus checks before opening any attachment.