Vi på BUS har med stort intresse följt debatten om klassifikationssystem, som nu tyvärr verkar ha falnat. Men jag hoppas det finns mer att säga?
Utan att kunna varken SAB, Dewey eller UDK utan och innan så tror jag att en del av den problematik som framkommit i debatten är olöslig och gäller för alla klassifikationssystem. Hit hör problemen med att systemet uppfattas som ologiskt och att vissa ämnen förs till avdelningar där de inte naturligt hör hemma. Systemen kan uppfattas som mer eller mindre ologiska och ålderdomliga och ha sina största brister inom olika ämnesområden, men grundproblematiken är ändå densamma: Hur man än delar upp litteraturen blir det på vissa ställen ologiskt och fel. Jag tror inte heller att det egentligen är någon större skillnad vad gäller systemens grövsta uppdelning, den som avspeglar sig i hylluppställningen. Om man t ex jämför SAB.s huvudavdelningar med Deweys så är de förvånansvärt lika – t o m ordningsföljden mellan avdelningarna är ungefär densamma.
Däremot är skillnaderna större ju längre ner i hierarkin man kommer. Och jag tror också att skillnader finns vad gäller med vilken konsekvens – eller brist på konsekvens – finfördelningen sker. Dewey har ett varierande antal nollor före underindelningarna, och SAB har t ex geografiska tillägg som ibland ska läggas på med streck, ibland utan. Konsekvensen i Dewey förefaller ändå vara större. Mer hämtas ur generella tilläggstabeller som kan appliceras i hela systemet på ett någorlunda förutsägbart sätt.
För- och nackdelarna med ett svenskt respektive internationellt / amerikanskt system har också diskuterats. Det finns inget neutralt klassifikationssystem. Men det finns kulturella bindningar av olika slag. Om det handlar om att det egna landet och den egna kulturen kommer först och är mer finfördelad än resten så är ju detta praktiskt och i princip ganska lätt att hantera genom att finfördela även det övriga vid behov. Om det däremot handlar om olika sätt att se på världen och olika sätt att dela upp kunskap på så är problemet större. Här vet inte jag hur stora skillnaderna vad gäller de kulturella bindningarna av det sistnämnda slaget är mellan SAB och Dewey.
De tyngsta argumenten för att överväga att byta SAB-systemet mot Dewey tycker jag är av praktiskt slag. Hit hör Deweys utförliga instruktioner om vart olika ämnen förs, hjälpmedel som Dewey for Windows och de förhållandevis stora resurserna för underhåll och revideringar av systemet. Som fler redan påpekat så finns det stora brister vad gäller instruktioner i SAB-systemet. Ytterligare ett pragmatiskt argument är att Dewey är störst. Att använda det mest använda klassifikationssystemet skulle underlätta både sökning och katalogisering.
Slutligen några ord om Sten Hedbergs förslag om en svenskspråkig ämnesordstesaurus som kopplas till ett eller flera klassifikationssystem, t ex Dewey. Att översätta Library of Congress Subject Headings eller kraftigt bygga ut den existerande ämnesordslistan tror jag vore mycket bra. En bättre strukturerad ämnesordlista som innehöll fler ämnesord skulle förbättra ämnesordsindexeringen och därmed sökbarheten. Att när det är möjligt koppla olika system till varandra - ämnesordlista, SAB-klassifikation, Dewey-klassifikation osv - tror jag också är bra och underlättar både indexering/klassificering och sökning. Däremot tror jag det är mycket svårt att helt och hållet koppla en ämnesordslista till ett eller flera klassifikationssystem. Det handlar om två olika sätt att kategorisera på. Ämnesorden rör ofta den specifika, konkreta företeelsen, klassifikationen tar i första hand fasta på disciplinen, ämnet.
Magdalena Svanberg Enheten för bibliografisk utveckling och samordning Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 STOCKHOLM
[log in to unmask]
Telefon: 08-463 42 24 Telefax: 08-463 42 25
|