Vi på BUS, Enheten för bibliografisk utveckling och samordning på KB, tycker att det är roligt med alla inlägg kring SAB:s klassifikationssystem föranledda av det seminarium om Dewey som vi arrangerade. (Läs mer om det på adress: http://www.kb.se/BUS/busnytt19.htm. Dewey har blivit det mest spridda klassifikationssystemet i världen. Det används inte bara i Förenta staterna, Storbritannien och Kanada utan också Frankrike sedan bara ett par år tillbaka. Tyskland har också fattat ett beslut att övergå till Dewey. I det sammanhanget är det ju av intresse för bibliotek i Sverige, kanske framförallt för forskningsbibliotek som köper mycket litteratur från dessa länder, att känna till Dewey bättre. Det var mot den bakgrunden som BUS ordnade det här seminariet och det var faktiskt en tanke, tyckte vi, att föreläsaren kom från Norge - ett litet land som använder ett system som i sig inte tar sin utgångspunkt i norska förhållanden. SAB:s kommitté för katalogisering och klassifikation har också gjort en konkordans mellan Dewey 21 och SAB 7. I arbetet med konkordansen väcktes en nyfikenhet på Dewey hos flera som arbetade med den. Konkordansen är i princip klar och ska göras tillgänglig för katalogiserande bibliotek i LIBRIS och också ges ut i tryck av Btj.
Själv tycker jag att det finns flera argument för att Sverige skulle övergå till Dewey.
Det första rent subjektiva argumentet som gjort att jag blivit så sympatiskt inställd till Dewey, (trots alla siffror) är de mycket användbara anvisningarna som finns i så riklig mängd i Dewey om vart man ska föra olika slags material. Dessa slags anvisningar finns nästan inte alls i SAB.
Det andra argumentet är just systemets stora utbredning, vilket skulle rationalisera arbetet betydligt i och med att man slipper klassificera en stor del av materialet.
Det tredje argumentet skulle vara att själva utvecklingen och uppdateringen av systemet sköts på ett mycket mer professionellt sätt än vad fallet är med SAB. Mer resurser finns för underhåll av systemet.
Det finns många argument för SAB också, det är välkänt och relativt enkelt medan Dewey verkar svårt att lära sig och att använda. Det är anpassat för svenska förhållanden (på gott och ont).
Däremot tror jag inte på omfattande ändringar av SAB, då tror jag definitivt mer på en övergång till Dewey.
Dessutom skulle man kunna behålla sina hylluppställningar enligt SAB med klassning enligt Dewey, vilket jag tror skulle vara en bra lösning.
Till slut måste jag också slå ett slag för ämnesord som många bilbiotek i LIBRIS använder sig av Jag anser att det är helt nödvändigt om man har som målsättning att sätta användarna i främsta rummet.
Förutom att jag är chef för Enheten för bibliografisk utveckling och samordning (BUS) å KB är jag också sammankallande sekreterare i SAB:s klassifkationsgrupp. Så jag skyller verkligen inte på någon annan när jag kritiserar SAB.
Pia Leth
|