Hej!
Vi har nu hunnit ta del av några synpunkter på vår genomförda förstudie "Genomgång av svenska biblioteks utbud av guider, kurser och andra modeller för utbildning av bibliotekens användare i informationssökning."
Vi väljer att svara direkt till listan eftersom det är ett vanligt förekommande önskemål.
Urvalet av bibliotek: Någon noterade att inte alla högskole- och universitetsbibliotek var med i studien. Urvalet av bibliotek baserade vi på vad vi hittade på respektive biblioteks webbsidor och som var mätbart enligt våra i förväg uppställda kriterier.
Urval av webbsidor: Vi tittade på webbsidorna under oktober 1998 och mars 1999. De bibliotek som i slutet av mars bytte sidor hade vi redan avverkat innan detta byte skedde och vi beslöt att det inte var meningsfullt eller rättvist att göra en omvärdering i sista sekunden. Något biblioteks ändring skedde utan att vi hann se det före publiceringen av vår rapport. Navigeringen bland vissa biblioteks webbsidor var långt ifrån enkel. Vi tömde cache-minne i våra webbläsare varje dag, så det är knappast troligt att vi uppgivit felaktig URL avsiktligt utan att detta är ett fel i den server det gäller och att det på den servern fortfarande ligger kvar inaktuella startsidor.
Nationell tjänst ? En fråga var om det vi vill uppnå är ytterligare en nationell tjänst (som t ex SVEBIB, NOVAGATE och andra satsningar). Själva frågan kändes först lite konstig, men efter att ha tittat på SVEBIB så förstår vi bättre. Liksom andra satsningar från BIBSAM så samlas allt mer under 'en hatt'. Anledningen att vi startar detta projekt är att skapa en resurs som - alla, men främst distansstuderande har nytta av. Vårt syfte är att skapa ett hjälpmedel som gör distansstudenten jämställd med campusstudenten vad gäller tillgång till biblioteksresurser. Den slutsats vi drog av vår förstudie var att det saknas adekvat information till studenterna.
Visst kan man tänka sig att ha en sådan centralt placerad, men problemet är de lokala anpassningarna som t ex rör bibliotekets egen katalog. Hur fungerar det ihop med en centralt placerad resurs, med länkning mellan lokalt placerad kontra centralt placerade moduler, dvs navigeringen sedd ur den distansstuderandes synvinkel?
Rent hypotetiskt kan alla bibliotek bli delaktiga, i den mån de vill, i skapande och vidmakthållande av denna planerade resurs. Detta ser vi som en möjlighet till utveckling lokalt. Centralisering av alltför många informationshjälpmedel ser vi som lite riskabelt eftersom all kunskap därvid också riskerar att centraliseras.
Om det inte framgick av vår studie så är det ändå så att summerar man alla resurser som vi fann (utspridda lite här och där bland alla biblioteken) så finns det mesta vi vill ha med redan - tyvärr alltför utspritt för att nås av den vanlige studenten.
Vänliga hälsningar, Helen Hed och Gunni Öberg Bibliotekarier Umeå universitetsbibliotek e-post: [log in to unmask] [log in to unmask]
|