Elisabeth,
> På LIBRIS är vi tacksamma för alla synpunkter på våra nya webbsidor.
Det var skoj att höra! Denna öppna attityd är berömlig.
Det enda ni har ändrat på verkar vara informationssidorna, inte webgränssnittet mot Libris-databasen. Hur stort är egentligen intresset för dessa infosidor? Hur många accesser har de per vecka, jämfört med antalet accesser mot databasen? Jag tycker att det avancerade sökformuläret borde ligga direkt på huvud-URL:en, för det är ju det som man vill åt. Infosidorna kan ju finnas där som en extra information för den som vill veta mera om Libris organisation, men de är knappast det första man associerar med Libris-URLen. Efter ändringen är det lättare att komma till sökformuläret än tidigare, och detta är en rejäl förbättring.
För mig som kör Netscape under Linux och inte har några extrafonter installerade, blir texten i vänsterkolumnen bredare än det beigefärgade fältet. Det ser konstigt ut och borde vara lätt att fixa. Den beiga färgen tillför inget, så hela websidan kunde gärna ha samma vita bakgrund.
En enda sak verkar ha ändrat sig i webgränssnittet mot databasen, nämligen att länkarna har förlorat sin understrykning. Denna förändring är till det sämre, eftersom länkar _är_ understrukna på _samtliga_ andra websajter.
Jag har länge efterlyst strukturella förbättringar i Libris-databasen, såsom - bättre bibliografiska beskrivningar, - lättare för användare att rapportera fel i bibliografiska poster, - gruppering av olika utgåvor av ett verk, - bättre identifiering av författare (auktoritetsregister), - externa identifierare för verk, utgåvor och auktoriteter för att underlätta "deep linking" (åt båda håll) mellan Libris och andra sajter såsom Projekt Runeberg, bokhandlar och förlag.
För att genomföra dessa förbättringar är det nödvändigt att BUS och Libris-avdelningen samarbetar, och inte skyller på varandra inför utomstående slutanvändare. Idag kan man klicka "kontakta Libris", men då kommer man till sidan "Kontaktinformation Libris-avdelningen", och där framgår det inte hur man kontaktar BUS för att påtala brister i de bibliografiska posterna. "Libris" är ett av Sveriges starkaste varumärken inom den skolade humanistiska sektorn, och om det funnes ett ledarskap i Humlegården som insåge detta, skulle det i stället vara riksbibliotekariens porträtt som mötte mig på kontaktsidan, ungefär som http://lcweb.loc.gov/help/
Även utan dessa förbättringar fortsätter Libris att vara en av världens bästa nationella bibliotekskataloger på webben. Men det är ju ingen ursäkt för att slå sig till ro med vad man har.
Lars Aronsson, projektledare. -- PROJEKT RUNEBERG - Nordisk litteratur & konst på Internet sedan 1992 mailto:[log in to unmask] http://www.lysator.liu.se/runeberg/
|