Hej alla!
Detta brev har Bibliotekarieförbundet skickat till NicklasMattsson, chefredaktör på Internetworld.
Hej Nicklas!
Här är Bibliotekarieförbundets svar på Jonas krönika "Från bibliotekarie till nätproffs". Den upprörde stora delar av bibliotekariekåren. Vi skulle vilja att tidningen skrev en artikel om någon av de bibliotekshemsidor som vi tipsar om. Ännu bättre vore det naturligtvis om ni skrev om IT-satsningen på ett folkbibliotek som kommit långt. Du eller Jonas får gärna kontakta någon av oss för mer information. På följande adress kan du få adressen till BF:s styrelse http://www.dik.se/bf/bf.htm. BF är en delförening i DIK-förbundet som organiserar huvuddelen av Sveriges bibliotekarier.
Replik på Jonas Erikssons krönika "Från bibliotekarie till nätproffs"
Jonas Eriksson påpekar i sin krönika i Internetworld 99:5 att politikerna gör alltför lite för att bibliotekarierna ska få bra utbildning. Nej, staten har tyvärr inte delat ut något generellt bidrag för att bibliotekarierna runt om i landet ska kunna vidare- bilda sig inom IT-området. Lärarkåren har fått ett sådant stöd genom ITIS-projektet. Utbildningsbehovet har dock i viss mån tillgodosetts genom att bibliotekarier har kunnat ta del av olika former av internutbildning, men det finns även exempel på medlemmar inom yrkeskåren som på sin fritid har skaffat sig nödvändig kunskap, t ex via den webbaserade IT-utbildningen "Internet i biblioteket", http://www.dds.se/distans .
J.E frågar sig också om bibliotekarierna själva vill bli experter på Internet. Svaret på den frågan är att vi självklart måste ta till oss denna kunskap för att kunna utföra våra arbetsuppgifter. De flesta ser inte detta som något negativt utan som en välkommen stimulans i vardagen.
J.E efterlyser förändringar inom bibliotekarieutbildningarna för att höja kunskapsninvån inom IT-området. Samtliga fyra utbildningar, se URLer nedan, lägger stor vikt vid ny teknik och IT som är nödvändiga kunskaper för uppbyggnaden av dagens och morgondagens elektroniska bibliotek. Detta innebär att nyutexaminerade bibliotekarier inte längre är hänvisade till extremt lågavlönade arbeten inom offentlig sektor. De låga lönerna kan mycket väl bli ett problem när stora delar av yrkeskåren går i pension några år in på 2000-talet. Unga bibliotekarier med med höga studielån och IT-kompetens kommer inte acceptera samma svältlöner som sina företrädare. Inom den privata sektorn, t ex inom Ericsson, anställer man "informationsarkitekter", som läst, just det, biblioteks- och informationsvetenskap.
J.E berömmer "Länkskafferiet" http://lankskafferiet.skolverket.se/ på Skolverkets hemsida. Det är en händelse som kan se ut som en tanke. "Länkskafferiet" produceras nämligen inte av någon trendig webbyrå utan av bibliotekarier i statlig tjänst, närmare bestämt vid Netlab, Lunds universitetsbibliotek, http://www.lub.lu.se/netlab/
Flera andra webbplatser och elektroniska bibiotek som byggts upp av bibliotekarier finns recenserade på Internetsworlds webbsida "Uppkopplat, recenserade sajter" (http://www.idg.se/iworld/uppkopplat/). Här är några bara några exempel av alla dem som får full eller nästintill full pott:
*Kungliga Biblioteket www.kb.se (10 poäng)
Recenserad av Peter Wiklund i Internetworld nummer 5, 1997
*Libris har allt www.libris.kb.se/ (9 av 10 poäng)
Recenserad av Johan Gustafson i Internetworld nummer 8, 1997
*Biblioteket i utbildningen www.dds.se/biu/ (9 av 10 poäng)
Recenserad av Magnus Westerberg i Internetworld nummer 7, 1998
Till sist vill vi instämma i några av dina upprop till politikerna. Biblioteken har definitivt inte spelat ut sin roll! Frågan är vilka bibliotek våra folkvalda vill ha i framtiden?
På fyra ställen i landet, Borås, Lund, Uppsala och i Umeå, kan man idag läsa biblioteks- och informationsvetenskap. Mer information finns på respektive utbildnings hemsida:
Borås: http://www.hb.se/bhs/ Lund: http://www.kult.lu.se/bivil/index.html Umeå: http://www.umu.se/infcult/biv/biv.htm Uppsala: http://www.bibks.uu.se/boiindex.html
Med vänlig hälsning
Ingrid Kjellqvist Ordförande i Bibliotekarieförbundet
************************************ Ingrid Kjellqvist Universitetsbiblioteket Växjö universitet 351 95 Växjö Tfn: 0470-70 88 40 Mobil: 0709-10 76 94 Fax: 0470-845 23 Epost: [log in to unmask] http://www.vxu.se/bib/
Vaxjo University Library Vaxjo University S-351 95 Vaxjo Sweden Tel: 46 +470 70 88 40 Fax: 46 +470 845 23 Email: [log in to unmask] http://www.vxu.se/bib/ ************************************
|