Detta svar sände jag till Jonas på Internet World idag. Jag har inte fått något svar än, men tänkte att det likväl kan ha sitt intresse för listans läsare som ett inlägg i debatten om bibliotekarierna och Internet.
Hälsningar, Mattias Brundell Postmuseum biblioteket
E-post: [log in to unmask]
PS. Eftersom svaret skrevs ihop i stor hast så finns det kanske en och annan formulering som kunde ha mått väl av att ha slipats något ytterligare. Dessutom borde kanske något ha tillagts om den tryckta litteraturens betydelse. Men i huvudsak tycker jag nog att det är en beskrivning av rådande förhållanden som håller streck, eller vad tycker ni?! F ö tror jag mer på saklig information som arbetsmetod än aggressiv konfrontation om man vill förändra någons tänkesätt. DS.
----------------------------------------------------------------------
Hej Jonas! Jag tog del av dina tankar i Internet worlds senaste nummer ang. bibliotekariernas möjligheter att bli experter på att söka på Internet. Litet kort kan konstateras att såväl "datormognad" som kunskaper när det gäller informationssökning på Internet (och databaser på t ex CD-ROM) varierar starkt inom den mycket heterogena yrkeskår som bibliotekarierna utgör. Alla har inte fallenhet, intresse eller - för den delen - behov av att utnyttja nätet på det sättet. Det är en viss skillnad på att t ex ägna sig åt uppsökande verksamhet på servicehem och bokprat för barn och ungdomar och å andra sidan att ägna sig åt referensarbete (fackinformationstjänst) på t ex ett stadsbiblioteks huvudbibliotek eller ett vetenskapligt bibliotek.
I det förra fallet har man främst nytta av att vara väl bevandrad i skönlitteratur samtidigt som det är viktigt ha ett brinnande engagemang att förmedla lusten till berikande läsupplevelser till sina användare. Här är rollen främst att vara "eldsjäl" och kulturförmedlare (vilket naturligtvis inte utesluter intresse och fallenhet för Internettillämpningar!).
I det andra fallet är man främst en sorts "informationsmäklare", där det gäller att vaska fram relevant information till besökare som söker information. I det fallet är ju mediet av klart underordnat intresse. I detta sammanhang har man således mycket goda skäl att lära sig använda Internet (särskilt WWW) för att förbättra möjligheterna att ge aktuella och korrekta svar på ställda frågor. Enligt min uppfattning (skapad genom kontakter med olika kollegor genom åren) har de bibliotekarier, som i hög grad har referensarbete som väsentligt inslag i tjänstgöringen, i huvudsak tillägnat sig denna färdighet. Kravet ställs ju ifrån "kundernas" sida och då måste man ju kunna svara mot detta befogade önskemål. Denna insikt delas nog av alla bibliotekarier med sådana arbetsuppgifter. Därför kan man tryggt gå in på huvudbibliotek eller forskningsbibliotek som helst och räkna med att få kompetent hjälp med att söka information på Internet. Även om alla inte är lika bevandrade i t ex olika sökmaskiners handhavande, finns det alltid någon eller några bibliotekarier som behärskar detta på ett fullgott sätt. Att leta och systematisera är ju grundläggande för bibliotekarierollen och denna "yrkesinstinkt" låter sig ju självfallet inte begränsas till enbart tryckt material.
Ett konkret uttryck för detta är att de flesta större bibliotek utarbetat mer eller mindre omfattande strukturerade länkkataloger till Internet, vilka självfallet ses som naturliga referenshjälpmedel i det dagliga arbetet.
Även i andra sammanhang - kanske främst katalogisering - har man stor glädje av Internets alla bibliotekskataloger och bibliografiska hjälpmedel som man lätt når över nätet. Det besparar en massor med tid. Uppsala universitsbiblioteks förvärvsavdelnings katalogsektion underhåller t ex några välfyllda sidor med länkar till Internet för katalogisatörer samt en omfattande katalogiseringsmanual för universitetsbibliotekets behov (men som i tillämpliga hänseenden är högst användbar även för andra bibliotek). Adressen dit är:
http://www.ub.uu.se/katalog/kat-it.htm
Inom Kungliga biblioteket har också man skapat en särskild söktjänst - Svesök - som indexerar svenska WWW-resurser. Adressen är:
http://www.svesok.kb.se/
Från samma adress nås också det material som insamlats inom ramen för projektet Kulturarw3, som sedan något år samlar in i stort sett allt material från hela den svenska delen av Internet. Detta skulle naturligtvis inte ha gjorts om det inte funnits en bred uppfattning inom biblioteksvärlden att detta är viktigt och användbart.
Följdaktligen tycker jag nog att du med ledning av vad jag anfört bör nyansera din uppfattning. Låt detta gärna komma till uttryck i din i och för sig utmärkta tidskrift framöver.
Hälsningar, Mattias Brundell Postmuseum Biblioteket Box 2002 STOCKHOLM
Tel. 08/206237 eller 087811756
PS. Har du besökt något bibliotek på sistone för att få belägg för din uppfattning?! Om inte, så besök gärna ett och ställ några frågor med Internetrelevans! DS
______________________________________________________ Get Your Private, Free Email at http://www.hotmail.com
|