En stilla varning: Brevet är lite långt, diskuterande och innehåller ingen omedelbar, direkt information om biblioteksfakta av olika slag. Om detta inte tilltalar er, radera det här brevet. Den nya högen med felriktade svar och Greg Church's kommentarer till densamma riktar uppmärksamheten mot två problem med informationsteknik i allmänhet, och internetkommunikation i synnerhet.
Det första är hur lätt det är att bli missförstådd när man uttrycker sig i skrift, i synnerhet den relativt snabbt nedklottrade skrift som uppstår i e-mail, på newsgroups och i chat-rooms. Just därför är 'nätikettens' grundläggande regel så oerhört viktig: att man tänker innan man skriver. Samtidigt, eftersom man VET att saker kan missförstås, är det även en dygd att försöka tolka allt till det bästa när man läser ett meddelande. Lite stoiskt lugn skadar aldrig. Brådska - vare sig den beror på ilska, stress eller entusiastisk glädje - trasslar ofta till det.
Det kan till och med vara bra att göra som en bekant i databranschen, som så att säga suggererar sig själv att det är ett alldeles vanligt brev han skriver, så fort han skriver ett e-mail som är längre än 'Skall vi gå och fika?'-typen. Om han kan, sätter han sig till och med och skriver det med ett ordbehandlingsprogram - och han sparar all sin korrespondens.
Med detta kommer vi in på det andra, lite större problemet: När något är LÄTT och SNABBT är det mycket lättare att göra fel. En äldre studiekamrat på BHS påpekade en gång för mig hur mycket mer stav- och skrivfel det blir i uppsatser, rapporter, brev etc sedan man började skriva dem på ordbehandlare. Detta trots att det finns en massa finesser vid ordbehandling som gör att det är enklare att rätta stavning, gå igenom vad man skrivit, se till så layout etc är läsligt. Anledningen, ansåg han, var att det var så lite möda involverad med att skriva, och att det gick så lätt att rätta och ändra. När man skrev ut på skrivmaskin innebar varje misstag fula ändringar, eller så fick man börja om från början.
Felet ligger egentligen inte i tekniken. Det är helt enkelt så att det som kräver lite jobb när man väl uträttar något, oftast kräver mycket för att lära sig utnyttja det väl - och kanske lite mer karaktär :-). Varningssignaler och hjälpfiler i all ära, det enda som egentligen hjälper är att sätta sig ned och lära sig hur det fungerar. Man får jobba hårt för att slippa arbeta. Detta kräver tid - vilket också innebär pengar - och ork - vilket också innebär lust. Jag vet att det är ont om dessa artiklar, men man kan väl försöka?
Det är fascinerande att se hur företag och institutioner gärna lägger ned mängder av resurser på att installera nya system - mobiltelefonväxlar, intranät, databaser - och sedan lägger ned minimalt med resurser på att verkligen lära anställda att använda dem. Inför detta kan man resignera och undra vad det är för vits med det hela, och vore det inte bättre att lägga pengarna på annat? Bättre är dock, anser jag, att ge den tid och de resurser som krävs till förändringar. Det där stoiska lugnet igen, ni vet. Lust kan vara svår att uppbåda inför ämnet, men den är väsentlig. Allt jag vet om e-post och dylikt har jag tillägnat mig med lustens hjälp - och ett visst mått av desperation.
Det senare är tyvärr lättare att komma över.
Så: 1, Ta tid på er. 2, Tro andra om det bästa. 3, Hitta på ett sätt att göra arbetet roligt. och e-postandet går mycket bättre.
(Till sist en praktiskt slutkommentar: Greg Church hade utformat sitt svar så, att mailing-program - åtminstone mitt - utsåg hans adress, inte BIBLISTs, som främsta svarsadress.
Jag vet inte hur han gjorde, och det kanske inte skulle hjälpa om jag hade kunnat berätta hur mitt program gör det heller. Men ett alternativ till att de som SVARAR på brev tar sig tid att svara och lär sig hur man gör, är att de som SKRIVER brev tar sig tid att lära sig hur Greg bar sig åt, och sedan gör det.
Allra bäst vore det förstås om båda grupperna - som ofta torde vara samma människor - gjorde det. Men i vilket fall är lösningen på våra problem att någon sätter sig in i det han eller hon jobbar med och tänker sig för.
Jag skall själv föregå med gott exempel och snarast möjligt klura ut hur Greg bar sig åt.)
Nej, nu får jag sluta tänka på arbetstid!
Med förhoppning att inte uppfattas som snorkig eller överlägsen,
|