Käre Hesham Bahari,
du skriver i ditt informationsbrev om förlaget Alhambras framtidsutsikter:
"Läggs vi ner kommer jag ändå att se till att den och många andra klassiker från Alhambra finns tillgängliga digitalt på nätet och helt gratis för framtidens läsare".
Detta låter onekligen mycket bra. Men det borde absolut omfattas av bibliotekarierna. För vem skall "se till" att Ibn Khaldouns Prolegomena och de övriga klassikerna förblir tillgängliga sedan, när du är borta, om inte just de?
Som läget är idag är jag långt ifrån säker på att vi kan lita på biblioteket och bibliotekarierna. Jag, som har kallat mig själv biblioteksaktivist i mina essäer om makt och bibliotek i informationssamhället, har naturligtvis inget emot bibliotekarierna och biblioteken. Men nu ser det faktiskt ut som att GAFA med sina väldiga kapital och sin globala användarbas håller på att ta över bibliotekens uipgifter och avskaffa bibliotekarierna.
Dessutom tvivlar jag på att den klassiska bildningsnivån i Silicon Valley är tillräckligt hög för att överta och sköta hela biblioteket inklusive klassikerna.
Utom biblioteksaktivist kallar jag mig företagare i internetbranschen, numera visserligen pensionerad.
För ett par år sedan bidrog jag till att göra en lokal klassiker, nämligen Pernå sockens historia av Olle Sirén, tillgänglig digitalt via stadsbiblioteket i Lovisa. Staden Lovisa grundades år 1745 i den mycket äldre socknen Pernå, som numera är en del av staden. Det föll sig med andra ord naturligt för att inte säga nödvändigt att den digitala utgåvan av ifrågavarande historiebok skulle finnas i stadens bibliotek.
Det visade sig emellertid, att biblioteket inte hade någon egen plats för e-böcker -- varken i sin katalog eller på sina webbsidor. Detta trots att vi redan var en god bit inne på 2010-talet och fast de första e-böckerna kom till redan på 1970-talet! För att inte tala om att det allmänna bibliotekssystemet i Finland inklusive alla landets städer och kommuner anses vara och väl faktiskt är ett av världens bästa.
Efter utdragna diskussioner med bibliotekarierna och stadstjänstemännen löstes problemet genom att EPUB-filen med den ifrågavarande e-boken lagrades på den internetserver där staden håller sina övriga dokument och länkades som en enskild post till menyn på bibliotekets webbsida.
Länken "Pernajan pitäjän historia [Pernå sockens historia] som e-publikation" infogades närmare bestämt under rubriken "e-material" tillsammans med länkarna "e-böcker", "e-tidningar" och "e-musik".
Nåväl, så gick det ett par år. Men nu har länken till vår hemtrakts historia, denna Creative Commons (CC BY-NC) e-bok, slutat fungera pga någon omställning på stadens internetserver, som bibliotekarierna, dvs stadens egentliga informationsspecialister, ju inte tillåts råda över.
Ett svagt ljussken skymtar ändå i slutet av tidens tunnel ty många bibliotekarier har småningom börjat inse att de åtminstone måste få kontrollen över sina egna digitala bibliotekssystem. Så även bibliotekarierna i Lovisa, som snart ska övergå till det öppna Koha-systemet som inte ägs av GAFA. Och i Koha bör det väl by default vara möjligt att länka till digitala klassiker och att vid behov förstora skivminnet så att hela världslitteraturen plus alla lokala klassiker får plats på servern??? (Stora delar ryms ju faktiskt redan på en enskild bibliotekaries mobiltelefon.)
Ifall inte du, Hesham, råkar veta hur det förhåller sig med den saken så finns det säkert bibliotekarier som vet det. Medan jag skriver på denna epistel dig formar sig emellertid ett beslut i mitt upprörda sinne (upprört av utsikten att Ibn Khaldouns och Adonis verk kan gå förlorade för eftervärlden om inte bibliotekarierna skärper sig): jag skickar helt enkelt en kopia av brevet till bibliotekarierna med e-posten samtidigt som jag sänder det till dig!
Med vänlig hälsning från Finland (där staden Lovisa är belägen, ca 90 km närmare östgränsen än landets huvudstad),
Mikael Böök
Mikael Böök * [log in to unmask] * gsm +358(0)-44 5511 324 * http://www.kaapeli.fi/book/ * http://bibliotekettarsaka.wordpress.com * http://blog.spinellisfootsteps.info/
|