LISTSERV mailing list manager LISTSERV 15.5

Help for BIBLIST Archives


BIBLIST Archives

BIBLIST Archives


View:

Next Message | Previous Message
Next in Topic | Previous in Topic
Next by Same Author | Previous by Same Author
Chronologically | Most Recent First
Proportional Font | Monospaced Font

Options:

Join or Leave BIBLIST
Reply | Post New Message
Search Archives


Subject: SV: [BIBLIST] Lånekort till papperslösa
From: Einar Ehn <[log in to unmask]>
Reply-To:BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]>
Date:Sun, 9 Oct 2016 12:33:44 +0000
Content-Type:text/plain
Parts/Attachments:
Parts/Attachments

text/plain (67 lines)


Jag tycker att Lars frågeställning är relevant. Inom SSB har vi policyn att vi "gör ett undantag från regeln om legitimering" vid tecknandet av lånekort till papperslösa. Jag har frågat ledningen på vilka grunder vi i disken ska välja att göra detta undantag och hur man bedömer att någon är papperslös, men ej fått svar. Att ifrågasätta eller problematisera detta systematiserade undantag är inte att misstänkliggöra papperslösa eller påstå att de har en glidartillvaro. Och min erfarenhet är att det inte rör sig om särskilt många individer, eller att de skulle vara särskilt stöldbenägna.

Men som bibliotekarie utför man ju en typ av myndighetsutövning. Därför skulle det vara tillfredsställande med ett sammanhållet regelverk kring den här frågan, så att man undviker osäkerhet och godtycke. Dessutom blir det lättare att motivera för Svensson att han måste springa hem och hämta legget, när personen efter honom inte behöver det.

Einar Ehn, bibliotekarie
Vällingby bibliotek
Vittangigatan 24, 162 61 Stockholm
Telefon: 08-508 30 659
E-post: [log in to unmask]
www.stockholm.se________________________________________
Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]> för Kristin Karlsson <[log in to unmask]>
Skickat: den 7 oktober 2016 08:30
Till: [log in to unmask]
Ämne: [BIBLIST] SV: [BIBLIST] Lånekort till papperslösa

Hej.
Man behöver ju inte utgå ifrån att allt ska gå åt helvete. Människor är ofta ärliga och alvarligt talat så är biblioteksböcker inte det hetaste bytet. Man gör sig liksom inte besväret att göra ett lånekort för att sno begagnade böcker.

Det finns många små bibliotek på landsbygden där låntagaren själv skriver upp sina lån på ett papper, det brukar fungera utan större problem. Skolbibliotek brukar inte heller skicka krav eller förseningsavgifter till sina låntagare.

Lite svinn kanske man kan acceptera, det kanske är viktigare att barn och papperslösa får tillgång till böcker och läsning. Om svinnet skulle bli stort så kan man alltid ändra regler.Med vänliga hälsningar
Kristin Karlsson
Bibliotekarie

Älmhults kommun
Biblioteket
Box 500, 343 23 Älmhult
0476-551 81
[log in to unmask]
www.almhult.se

Värna om miljön - undvik utskrift!-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services [mailto:[log in to unmask]] För Lars Aronsson
Skickat: den 7 oktober 2016 00:10
Till: [log in to unmask]
Ämne: Re: [BIBLIST] Lånekort till papperslösa

On 10/06/2016 08:13 AM, Åsa Härstedt wrote:
> Att vara papperslös är på intet sätt en bekväm eller önskvärd tillvaro.
> Papperslöra människor är mycket medvetna om att de måste sköta sig mer än exemplariskt eftersom varje klagomål,  ingripande från polis, eller som du nämner, Kronofogden, innebär utvisning med vändande flygplan!

Det kan jag mycket väl tänka mig. Men hur vet man då, att den som säger sig vara papperslös verkligen är det?
Och när ett lånekort har blivit spärrat, hur hindrar man att samma person skaffar ett nytt lånekort? Man har ju, som sagt, inga papper på vem personen är. Man hade kunnat ta fingeravtryck, men det gör man väl knappast?

Jag försöker själv fundera ut hur detta kan fungera och jag tror att de kommuner som vägrar, kanske inte bara är elaka. Om det vore enkelt att öppna alla dörrar för den som inte kan legitimera sig, så skulle vi kanske inte ha några personnummer eller medborgarskap alls.
Mycket på Internet fungerar ju på det viset. Man kan surfa runt och läsa information, utan att berätta vem man är. På många ställen kan man också lämna kommentarer eller andra bidrag utan identifiering, men det finns också ställen där detta har orsakat stora problem. Att man idag kan vandra omkring bland varorna i ett snabbköp eller varuhus utan att ge sig till känna eller ens köpa något, det framstod nog som en orimlighet för bara hundra år sedan, när all handel skedde över disk. Samma sak med öppna hyllor (open stacks) i bibliotek, en nymodighet som vi ju har importerat från Amerika. Men att få låna hem böcker utan att biblioteket vet vem man är, eller ens har någon chans att återkräva lånet, det är nog fortfarande rätt så radikalt.


--
   Lars Aronsson ([log in to unmask])
   Linköping

Back to: Top of Message | Previous Page | Main BIBLIST Page

PermalinkSEGATE.SUNET.SE

CataList Email List Search Powered by the LISTSERV Email List Manager