Förra året kom en rapport från KB med titeln: Barnen i planerna 2012. I den kartläggs hur barn och unga omnämns i biblioteksplanerna. Som bekant är barn och ungdomar en prioriterad grupp enligt bibliotekslagen.
Rapporten visar att det inte råder någon brist på visioner men att sen verkligheten är något helt annat. Rapporten saknar liksom troligen dom flesta biblioteksplaner ett genusperspektiv.
http://www.kb.se/dokument/Rapport_Barnen%20i%20planerna_2012.pdf
Klipp ur rapporten:
Den verksamhet för barn och unga som beskrivs i planerna är ofta visionär och kan därför sällan följas upp med kvantitativa mått. Visionerna beskrivs på en abstraktionsnivå som gör att det är svårt att bryta ned dem till konkreta handlingar och därigenom blir de sällan uppföljningsbara. Det förekommer också sällan att målen är beskrivna när de ska genomföras i tiden.
Karin Taube tidigare nationell samordnare för PISA har dock några konkreta råd för att stärka pojkars läsning i Kulturrådets läsvärda nyhetsbrev Bolla:
Det som saknas väldigt mycket i svensk skola – från förskola och uppåt – är ju att det finns så få män. Pojkar behöver manliga förebilder som de ser upp till – och helst ska de läsa. Så ett sätt är att på något vis ordna det. Kanske bjuda in manliga bibliotekarier, bjuda in manliga föräldrar som berättar om sina favoritböcker när de var små. Eller att låta äldre elever besöka yngre. Sexor som besöker ettor till exempel, det kan ju finnas någon stor kille som ettorna beundrar. Att med olika tricks försöka få behovet av manliga förebilder tillfredsställt.
http://www.bolla.se/nyheter/nyhetsarkiv/Det-spelar-roll-att-du-visar-att-litteraturen-ar-viktig-i-ditt-liv/
Jan
Läste idag en artikel i DN om hur skolan svikit pojkarna.
När jag läste inledningen tänkte jag att vi ser samma sak med biblioteken.
Klipp:
Lärarna gör för lite för att stärka pojkarnas betyg, och fler insatser krävs för att locka män till kvinnodominerade yrken. Det säger regeringens utredare Svend Dahl som i dag, torsdag, lämnar över sin utredning till jämställdhetsministern.
Vi vet att pojkar läser lite och inte tillhör en prioriterad grupp på biblioteken och vi vet att kvinnodominansen inom yrket är extremt högt.
Jag skulle vilja påstå att även vi gör för lite för att stärka pojkars läsning och att vi måste locka män till vårt kvinnodominerade yrke.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolan-sviker-pojkarna/
Jan
-- Jan Szczepański F.d Förste bibliotekare och chef för f.d Avdelningen för humaniora, vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek E-post: [log in to unmask]
-- Jan Szczepański F.d Förste bibliotekare och chef för f.d Avdelningen för humaniora, vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek E-post: [log in to unmask]
|