Hej! Då det förra utskicket saknade bilaga, skickar vi här ut samma meddelande en gång till (denna gång med bilagans innehåll inklistrad i detta mailfönster):
Snart är det dags igen för fler bibliotekariestudenter från Bibliotekshögskolan i Borås/BHS att söka sig ut på bibliotek för fältstudier. Under vårterminen 2012 kommer helfartsstudenter att genomföra sin fältstudiekurs under veckorna 9-10 (120227- -120309). Distansstudenterna, som läser denna kurs på halvfart, kommer att genomföra sina fältstudier under v. 16-19 (120416- -120511).
Fältstudierna innebär att studenterna skall genomföra auskultationer vid bibliotek samt pilotstudier relaterade till sin kommande kandidatuppsats.
Studenterna har redan nu i december fått till uppgift att börja leta efter ett bibliotek att vara på. Detta kan medföra att ni på ert bibliotek får besök, telefonsamtal eller mejlförfrågan från någon av våra studenter under den närmaste tiden. Vi hoppas ni har tillfälle att ta emot våra studenter!
Nedan finner ni mer information om detta kursmoment och vad det innebär för er som tar emot en student.
Om ni har frågor kring detta upplägg av vår kurs, hör gärna av er till oss, se kontaktuppgifter nedan. Ni som är särskilt intresserade av att ta emot en student kan gärna anmäla detta till oss.
Vi är glada över den positiva respons vi hittills har fått från många bibliotek över hela Sverige!
Med vänliga hälsningar,
Catarina Eriksson kursansvarig vt 2012, e-post: [log in to unmask], Tel: 033-435 40 34
Katarina Michnik kursansvarig vt 2012, e-post: [log in to unmask], Tel: 0733-84 91 65
Ta emot en student på biblioteket! I samband med kurserna Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier II och Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier distans, vilka ges under slutfasen av kandidatprogrammet Bibliotekarie vid BHS, kommer våra studenter att få i uppgift att under några veckor 2012, v. 9-10 för helfartsstudenter respektive v. 16-19 för halvfartsstudenter (distansstudenter), förlägga sitt lärande till ett bibliotek.
Vår ambition inom Bibliotekarieprogrammet är att ha ett tätt samarbete med biblioteksfältet. Under utbildningen vill vi därför skapa flera kontakter mellan utbildning och yrkesliv. I flera av kurserna i programmet sker kontakter med bibliotek i en eller annan form, genom projektarbeten på bibliotek och många inbjudna gästföreläsare från praktiken. Dessutom kan studenterna ingå i ett mentorsprojekt. Det är vår förhoppning att det arbetslivsintegrerade arbetssätt som fältstudier innebär ska ge våra studenter ytterligare en möjlighet att relatera sina kunskaper till arbetet inom biblioteksfältet. Samtidigt kan många biblioteksverksamheter få en närmare inblick i innehållet i den förnyade kandidatutbildningen vid BHS.
Studentens uppgift Arbetsuppgiften för studenten består i att: 1. själv hitta ett bibliotek eller en informationsverksamhet där studenten kan genomföra sin uppgift. 2. vara med och auskultera vid fem olika arbetsmoment på ett bibliotek där arbetsuppgifter i både yttre och inre tjänst ingår. 3. utföra en pilotstudie där studenten övar på att samla in material till en kommande kandidatuppsats genom en kombination av intervjuer/enkäter, en observation och en dokumentstudie ute på ett bibliotek. Då genomförandet av datainsamlingarna kan vara direkt kopplat till studentens uppsatsämne, kan studenten komma att göra dessa materialinsamlingar på biblioteket eller på annan plats med relevans för uppsatsämnet.
Vad förväntar/önskar vi oss av er på biblioteken? Vi börjar med att berätta vad ni INTE förväntas göra: Ni ansvarar inte för studenterna som handledare och behöver inte vara med i en bedömning av studenterna eller söka sysselsättning för studenterna utöver deras auskultationer vid fem arbetsmoment. Hur mycket studenten befinner sig på biblioteket utöver den tid som krävs för genomförandet av uppgifterna är en fråga mellan studenten och er på biblioteket.
Vi hoppas att ni samtycker till att en eller två studenter under veckorna 9-10 (120227- -120309) och/eller v. 16-19 (120416- -120511) vistas vid ert bibliotek för att: 1. vara med och auskultera vid fem olika arbetsmoment, i både yttre och inre tjänst. 2. utföra en mindre pilotstudie i tre delar, i den mån det är ändamålsenligt för studenten.
Exempel på arbetsmoment i yttre tjänst där studenten kan närvara för auskultation är: • ett pass i informationsdisken eller lånedisken • en visning av biblioteket • ett bokprat • ett program i en programverksamhet (musikafton, sagostund, seminarium, föreläsning) • ett moment i en användarundervisning, i grupp eller enskilt
Exempel på arbetsmoment i inre tjänst där studenten kan närvara för auskultation är: • ett personalmöte/planeringsmöte • arbete med inköp • fjärrlån • arbete med webbplats • katalogisering
Precis vilka moment som studenten kan auskultera på och när beror på vad som passar er verksamhet bäst och bestäms i en diskussion mellan er och studenten. Inom kursens ram skall studenten också genomföra en pilotstudie. Om det är ändamålsenligt för studenten i relation till hans/hennes kandidatuppsatsarbete, hoppas vi att ni samtycker till att studenten genomför denna pilotstudie vid ert bibliotek. Pilotstudien består av tre delar: • några intervjuer med (eller enkäter till) några i personalen och/eller några låntagare • en observation av någon aktivitet i bibliotekslokalen • en studie av några dokument.
Exakt hur studenten utformar sin studie är individuellt och beror på valt kandidatuppsatsämne och på en diskussion mellan er och studenten, där ni förstås har friheten att avstyra att studien utförs på ett sätt som kan störa verksamheten.
Vad kan ni vänta er av oss vid BHS? Som tack för att ni hjälper oss att skapa ännu en kontaktyta mellan studenternas utbildning och praktiken vill vi gärna inbjuda er till en kompetensutvecklingsdag (en deltagare per bibliotek) där ni under en heldag kan få inspiration och stöd i ert arbete. Dagen kommer att arrangeras vid BHS den 19 september 2012, i anslutning till Bok- och Biblioteksmässan. Alternativt kan ni skicka en deltagare till vår årliga Mötesplatskonferens under hösten 2012 utan avgift.
Ni kan när som helst ta kontakt med oss kursansvariga lärare (se kontaktuppgifter nedan) om ni har frågor eller kommentarer angående studenternas uppgift och bibliotekets ansvar.
Vi hoppas på en positiv respons!
Med vänliga hälsningar Catarina Eriksson och Katarina Michnik kursansvariga lärare vt 2012
Kontaktuppgifter:
Catarina Eriksson [log in to unmask] 033-435 40 34
Katarina Michnik [log in to unmask] 0733-84 91 65
|