Filmarkivet.se invigdes i torsdags i förra veckan
http://www.filmarkivet.se/
Redan första dygnet hade webbplatsen haft över 50 000 besökare. Detta är fler besökare än vad man räknat med för det första året enligt KB.
http://www.kb.se/aktuellt/nyheter/2011/Filmarkvietse-oppnat/
Det här visar vilket enormt intresse det finns för fritt tillgängligt digitaliserat kulturmaterial. Att tillfredsställa detta behov har varit eftersatt nu i över ett årtionde, speciellt på bibliotekssidan. Utmaningen har inte antagits utan man har nöjt sig med att tillfredsställa behovet genom kommersiella produkter. Det här är stort och jag rekommenderar att vi ger plats för Filmarkivet på våra hemsidor.
Intervju med Kajsa Hedström i DN:
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/hundra-svenska-filmar-nu-pa-natet
Man kan hälsa på hemma hos Bruno Liljefors och Albert Engström eller vara med om ett morgonmöte på Dagens Nyheter 1975. Sport och fritid är en underrubrik, industri och näring en annan.
Filmer har förklarande texter. Ibland ackompanjeras de också av musik, signerad Matti Bye.
Det tog lång tid att förverkliga idén men från och med torsdagen finns 300 olika filmer samlade på sajten www.filmarkivet.se. Tanken är att 300 nya filmer ska läggas ut varje år, i första hand i tre år till.
Hur har urvalet gjorts?
– Vi börjar med filmer som inte är tillgängliga på något annat sätt. Filmer som vi själva har restaurerat är en utgångspunkt, men vi har också försökt få geografisk och tematisk spridning över de hundra åren, säger Kajsa Hedström, projektledare på Svenska filminstitutet.
Guldåren för informations- och journalfilmer kom på 1940-talet.
– Sedan kom tv:n och då förändrades allt. Då slutade man spela in den här typen av filmer.
Kajsa Hedström tänker sig den breda allmänheten som målgrupp, men sajten kan naturligtvis också användas av forskare och journalister som källmaterial.
Hur kan det vara gratis?
– Restaureringen av filmer är bekostad med offentliga medel. Både vi och KB drivs med statliga medel. Det är rimligt att svenska folket får ta del av detta material.
Klipp från MyNewsDesk:
I ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket, blir över 300 filmer ur filmarkivet tillgängliga på webbplatsen filmarkivet.se. Från den första svenska filmen till valfilmer och journalfilmer, till reklam- och informationsfilmer. Hundra års historia i rörlig bild finns tillgängligt för allmänheten på internet.
Den 10 februari lanseras den nya webbplatsen www.filmarkivet.se. Redan från start kommer webbplatsen att erbjuda över 300 streamade filmer och planeras sedan att växa med lika många under året.
Det rörliga bildmaterialet ur arkiven består främst av kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilmer. Från den allra första svenska filmen, den 20 sekunder långa Konungens av Siam landstigning vid Logårdstrappan från 1897, via de nästan bortglömda Paramount-journalerna (konkurrent till SF-journalen)till Folkpartiets reklamfilm inför valet 1994. Filmarkivet speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. Många av stumfilmerna visas ackompanjerade av Matti Bye.
Förutom redan nämnda exempel kommer även kortfilmer att finnas av Lennart Bernadotte, Gösta Werner och Maj Wechselman, stadsporträtt från hela Sverige, industrifilmer om tillverkning av allt från strumpor till plywood, amatördokumentärfilmer från Falun och Malmö vid högertrafikomläggningen 1967, filmer med Ulla Billquist, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Ingmar Bergman, valfilmer, dokumenterade tal av Per Albin Hansson och Olof Palme och mycket mera. I anslutning till filmerna finns även mängder med nyskrivna texter.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/garbo-ingrid-palme-och-selma-paa-nya-filmarkivet-se-577968
Jan
-- Jan Szczepanski Övre Olskroksgatan 20 416 67 Göteborg Tel: 041 - 19 68 72 E-post: [log in to unmask]
|