Jag antar att våra fritt tillgängliga svenska klassiker från Litteraturbanken finns i alla bibliotekskataloger. Titlarna kan förvärvas med gott samvete "rent maskinellt"
"Litteraturbankens syfte är att vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning. Den är till för alla men i första hand tänkt för forskare, universitetsstuderande, gymnasister och litterärt allmänintresserade. Huvuduppgiften är att samla in, arkivera och publicera skönlitteratur och viktigare humaniora samt göra det möjligt för användare att arbeta med materialet."
http://www.svenskaakademien.se/web/Litteraturbanken.aspx
Jan
LITTERATURBANKEN <http://litteraturbanken.se/> – NYTILLKOMNA texter, maj 2010:
Per Daniel Amadeus ATTERBOM: /Lycksalighetens ö 1/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar/LycksalighetensO1/faksimil> Per Daniel Amadeus ATTERBOM: /Lycksalighetens ö 2/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar/LycksalighetensO2/faksimil> Per Daniel Amadeus ATTERBOM (utg.): /Poetisk kalender för år 1816/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar/PoetiskKalender1816/faksimil> Ola HANSSON: /Dikter på vers och prosa/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/HanssonO/titlar/DikterPaVersO/sida/1/etext> Johan Ludvig RUNEBERG: /Dikter/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/RunebergJL/titlar/Dikter/sida/III/etext> Wilhelmina STÅLBERG: /En vinter i Hernösand/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/StalbergW/titlar/VinterIHernosand/sida/-2/etext>
/ /samt textkritiska kommentarer till August Strindbergs samlade verk, Nationalupplaga: / Band 11, Tidiga 80-talsdramer/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/StrindbergA/titlar/StrindbergTK11/info> och / Band 30, Svensk-romanska studier <http://litteraturbanken.se/forfattare/StrindbergA/titlar/StrindbergTK30/info>./ / /
* / / / / / / Kring Per Daniel Amadeus Atterbom <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA> (1790–1855) kom flera av samtidens stora estetiska strider att stå. Och genom arbetet med litterära tidskrifter som /Phosphoros/ <http://litteraturbanken.se/#presentationer/specialomraden/Phosphoros.html> och /Poetisk kalender/ <http://litteraturbanken.se/#forfattare/AtterbomPDA/titlar/PoetiskKalender1812/sida/I.3/faksimil>, samt författandet av banbrytande litteraturhistoriska översiktsverk som /Svenska siare och skalder/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar/SvenskasiareochskalderI/sida/i/etext>, beskrev Atterbom både det närvarande och det förflutna. Denna dubbla roll – som samtidens vaksamma smakdomare och det förgångnas varsamma arkeolog – kom att ge honom ett snart sagt unikt kritiskt och estetiskt inflytande. Atterboms arv som diktare levde kvar länge: kanske framförallt genom kortare eller längre antologiurval för skolbruk ur det monumentala sagospelet /Lycksalighetens ö/ <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar/LycksalighetensO1/sida/V/faksimil> (1824–1827). Men idag är det nog oftare mot kritikens och litteraturhistorieskrivningens Atterbom man vänder blicken. Också där finns en eld som brinner.
En ytlig uppfattning om Atterboms omfattande insatser får man förstås av det blotta omfånget av hans verklista <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar> (denna uppdateras i takt med att fler titlar läggs till Litteraturbankens samlingar). Men ett djupare studium lönar sig också. Det romantiskt infärgade idéinnehåll, och det form- och bildspråk som kretsen kring /Phosphoros/ anpassade och utarbetade efter kontinentala influenser må ha framstått som främmande och utsvävande för samtidens litterära etablissemang. Men där fanns samtidigt en tankens skärpa och en polemikens vassa egg som fick texter att glöda av inlevelse och strider att uppstå. Ty jämsides dikten gick polemiken – och Atterbom höll inte igen i sin kamp för en ny poetisk praktik. Redan mot slutet av /Phosphoros/ första år såg han sig tvingad av den hårda kritiken att inskärpa följande <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar/Phosphoros1810/sida/382/faksimil>:
»Kanske förmå vi lofva förhöjda krafter: hvad vi säkert kunna lofva, är en till ståndaktig verksamhet uppeldande förtröstan på Allmänhetens skarpsynthet; en förtröstan, hvars visshet äfven negatift blifvit oss bevist genom vanmäktiga libellisters stigande knorr, denna osvikliga borgen för en Författare, att han vandrar en sann och ärofull väg.»
»I begynnelsen», skrev han några år senare <http://litteraturbanken.se/#forfattare/AtterbomPDA/titlar/Phosphoros1811/sida/581/faksimil>, mötte /Phosphoros/ »en nästan allmän köld» – men, fortsatte han, det skulle snart bli andra, och varmare, reaktioner på det nya budskapet:
»Vi ville öfverflytta, eller kanske återflytta, Skönhetens eviga begrepp på Svenska Konstens grund, hittills fjettrad under qväfvande fördomar, och återställa Snillet, den enda lagliga öfvermakt i Konstens område, de rättigheter, som utöfvats af dess motsats. […] Denna årgång blifver tillika förmodligen den sista. En stigande dagning i fosterlandets vitterhet börjar göra den bleka morgonstjernan öfverflödig, och gerna försvinner det spädare ljuset, nybegynnelsens sinnbild, för morgonrodnaden och solen. Det har uträttat nog, om det i någon mån befordrat dagbräckningen.»
Kanske var optimismen en tillkämpad gest? Atterbom må ha varit stridslysten, men osårbar var han knappast. Klart är åtminstone att motståndet levde kvar, och Atterbom fick ofta själv klä skott för motståndarsidans hån. En av de tydligaste vedersakarna var Peter Adam Wallmark (1777–1858) – då, för det unga gardet, mer känd som »Markall» efter en tämligen brutal satir, /Markalls sömnlösa nätter/. I /Försök att upplysa publiken om föremålet och beskaffenheten af den elfvaåriga Tvisten inom vår Litteratur <http://litteraturbanken.se/#forfattare/WallmarkPA/titlar/ForsokAttUpplysa/sida/-2/faksimil> /(1821) gick Wallmark till hårt motangrepp mot det nya/. /Det tredje kapitlets rubrik skrivs som en rak fråga: /»Hvad har den Nya Skolan uträttat i vår vitterhet?». Och Wallmark dröjer inte med svaret <http://litteraturbanken.se/#forfattare/WallmarkPA/titlar/ForsokAttUpplysa/sida/65/faksimil>:/
»Det gör mig på visst sätt ondt att redan i första raden af min artikel behöfva säga den Nya Skolan en oartighet. Att fråga hvad ett förbund af Stora Snillen uträttat, är på visst sätt detsamma, som att, omgifven af verkningarna, fråga orkanen och jordbäfningen hvad de uträttat.»
Wallmarks ord visar tydligt hur djupt sprickan mellan det gamla och det nya gick, och pamfletten är en livfull påminnelse om en litterär strid som skulle förvandla den svenska litteraturen för alltid. Men Atterbom kom att överleva dem alla – förutom, ironiskt nog, just Wallmark – och även om hans åsikter om poesi och estetik, tro och vetande, kom att förändras kraftigt under de slutande årtiondena av hans liv så var det framförallt genom en fortsatt känslig och innerlig förståelse av den svenska litteraturen som han befäste sin ställning (också Svenska Akademien, som han tidigare hårt kritiserat, tog honom till sig). Och även om Atterbom skulle komma att ta avstånd från en del av sin ungdomstids åsikter levde förkärleken för det romantiska arvet kvar. I monografiska arbeten (bland annat i /Svenska siare och skalder <http://litteraturbanken.se/forfattare/AtterbomPDA/titlar/SvenskasiareochskalderI/sida/i/etext>) uppmärksammade han med stor sensibilitet dem som gått före, dem han räknade till samma andas barn: Swedenborg, Bellman Ehrensvärd, Thorild, Stiernhielm <http://litteraturbanken.se/#forfattare/AtterbomPDA/titlar/SvenskaSiareOchSkalderII/sida/1/etext>. Det nya uppstår som alltid ur det gamla, i ständigt samspel. / / / / / / /Varmt välkommen till Litteraturbanken! /
*
Vet du någon mer som vill få våra utskick? Tipsa dem om att skicka ett tomt ebrev till [log in to unmask] <mailto:[log in to unmask]>, så kommer de med på utskickslistan. Och vidarebefordra gärna Litteraturbankens utskick till epostlistor, samt till vänner och kollegor! Vill du bli borttagen från utskickslistan? Skicka ett ebrev till [log in to unmask] <mailto:[log in to unmask]> med ämnesraden »Unsubscribe» så skickar vi inte fler ebrev till dig!
/Litteraturbanken fungerar bäst om du använder Firefox 3 (och uppåt)./
/ / /
|