Anders Johansson wrote:
> Jag förbehåller mig rätten att inte uttala mig om kollegors > ålder, tröghet och kompetens.
Den mänskliga hjärnan är mästare på att leta efter orsaker. Om det råder torka och missväxt, så kan hjärnan inbilla sig att det är människans fel, och så gör man en regndans för att få regn.
Men ofta ligger orsaken någon helt annanstans än där hjärnan inbillar sig. Saab gör utmärkta bilar, som många Saabägare är toppennöjda med, och är trots detta ett företag i djup kris.
Dinosaurierna dog ut, inte för att de var dumma eller gamla eller inkompetenta. De var inte ens klumpiga och tunga (som vi gärna föreställer oss, när vi får veta att de har dött ut), utan många arter var extremt smidiga och levnadsdugliga. Det var de yttre omständigheterna som ändrades, förmodligen ett kometnedslag som orsakade matbrist, så att bara de flygkunniga arterna och minsta exemplaren överlevde, och utvecklades till dagens fåglar. Om något liknande skulle hända däggdjuren, skulle bara fladdermössen överleva, och då kan vi andra stå där med våra frontallober och regndanser och datorsystem.
Att börja tala tröstens ord om att även äldre bibliotekarier kan ge god service, brösttoner om att sagostundstanter minsann behövs, nostalgiska fraser om att datorer allldrig (med darr på rösten) kan ersätta känslan av läderbundna volymer med fin typografi. Det är helt poänglöst, ifall den som tänks använda dessa tjänster behöver ett snabbt svar klockan 20 på kvällen när biblioteket har stängt och Google kan ge det svaret. Då använder man Google.
Medan Kungliga Biblioteket sitter och funderar på om man först ska digitalisera Expressen eller Aftonbladet (ungefär som Hasse å Tage gjorde i sin sketch) och medan folkbibliotekarier putsar sina mikrofilmsapparater och undrar varför de så ofta står och dammar, sitter högstadieelever runt om i Sverige och läser i webbarkivet hos New York Times. De väntar inte, för de är högstadieelever nu och behöver information om månlandningen.
Enligt KB:s sätt att se, är denna tröghet inte ett tecken på inkompetens, utan ett utslag av den noggrannhet och formella korrekthet som kännetecknar all offentlig svensk förvaltning. Man utreder en fråga och beaktar alla synpunkter, för att inte hoppa i galen tunna. Det är ett arv från Axel Oxenstierna. Men om Axel Oxenstierna hade varit lika trög i administrationen av 30-åriga kriget, hade Sverige aldrig blivit någon stormakt.
Alla argument om ålder, kompetens och så vidare utgår från *bibliotekarierna*, liksom Saab har utgått från sina egna bilkonstruktioner (som det nota bene inte är något *fel* på).
Men man måste utgå från användarna, nästa led i kedjan, och se vilka alternativ de har. De tänkbara Saab-köparna upptäcker att Honda och Toyota har nog så goda alternativ till mycket lägre pris. De som ändå beslutar sig för att köpa Saab är alltför få för att en modern biltillverkare ska kunna bli lönsam. De tänkbara biblioteksbesökarna upptäcker att nätet finns där dygnet runt, tillgängligt direkt hemifrån. Man behöver inte vänta på öppettider, man behöver inte stå i kö, boka tid eller fjärrlåna.
-- Lars Aronsson ([log in to unmask]) Aronsson Datateknik - http://aronsson.se
|