LISTSERV mailing list manager LISTSERV 15.5

Help for BIBLIST Archives


BIBLIST Archives

BIBLIST Archives


View:

Next Message | Previous Message
Next in Topic | Previous in Topic
Next by Same Author | Previous by Same Author
Chronologically | Most Recent First
Proportional Font | Monospaced Font

Options:

Join or Leave BIBLIST
Reply | Post New Message
Search Archives


Subject: SV: [BIBLIST] Kvinnors själ?
From: Karin Almbladh <[log in to unmask]>
Reply-To:BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]>
Date:Tue, 30 Jan 2007 21:12:00 +0100
Content-Type:text/plain
Parts/Attachments:
Parts/Attachments

text/plain (36 lines)


Miguel Benito har en märklig inställning till vilka böcker bibliotek bör och inte bör anskaffa. Jag håller fullständigt med om att dt är en skröna och en myt att påstå att katolska kyrkan ifrågasatt att kvinnor har en själ. Den sortens mytbildning bekämpar man inte med censur utan med att klargöra (i det här fallet) kyrkans syn liksom att klargöra hur skrönan uppstått. Som redan framkommit av diskussionen bygger skrönan på ett vantolkning och utbrodering av en tidig medeltida frankisk krönika. Böcker som avslöjar den sortens vantolkningar platsar visst på bibliotek.
 
Karin Almbladh/KB

________________________________

Från: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services genom Miguel Benito
Skickat: må 2007-01-29 14:54
Till: [log in to unmask]
Ämne: Re: [BIBLIST] Kvinnors själ?Förhoppningsvis finns svaret på frågan om kvinnors själ i sådana böcker som biblioteken inte anskaffar och registrerar.

Myterna om Vatikanen måste dock avfärdas såsom ett exempel på rykten som sprids vid kafferasterna i lutheranska länder.

Vatikanen får lastas för mycket, men knappast för detta. Inte bara för att man vördar jungrfu Maria, utan också alla möjliga kvinnliga helgon, inte minst  den heliga Birgitta från Sverige och Santa Teresa från mina trakter i Spanien, som båda var framstående just vad själen beträffar. Bådas betraktelser kan lånas ut till den naturvetenskapliga professor som ett svar på frågan.

Vatikanen var den första (före lutheranerna) i att erkänna att indianerna hade en själ. Och det gällde både manliga och kvinnliga indianer, ingen könsdiskriminering här. Detta skedde i en domstol på 1500-talet i min ungdomsstad Valladolid.  Tyvärr lyckades inte prästen las Casas hävda samma sak för svarta i Afrika (han orkade inte hävda samma rättigheter för två grupper av människor samtidigt, när han hade redan det svårt att kämpa för indianerna i Amerika - någon annan borde tagit vid), vilket resulterade i att afrikanerna fick vara slavar i ytterligare tre hundra år. 

Angående själen som sådan, vare sig manlig eller kvinnlig, är det en sak för filosofer och naturvetare. Jag tror att vi alla väntar på att någon ska hitta den.

Aristoteles gjorde det dock klart på ett mästerligt enkelt sätt i sin bok Den Nikomachiska etiken: "att tänka och förnimma är att finnas", dvs både kossor, växter och människor har någon form av själv. Det var först Descartes som uteslöt kossorna och växterna med sin kopia av Aristoteles fras, där han tog bort "förnimma" och behöll bara "tänka" (cogito, ergo sum). Utvecklingen i filosofin går alltså inte alltid framåt, den kan också gå bakåt.

Miguel Benito-------------------
Miguel Benito
Högskolan i Borås
501 90 Borås, Suecia
[log in to unmask]
http://www.taranco.eu/
http://www.immi.se/

Back to: Top of Message | Previous Page | Main BIBLIST Page

PermalinkSEGATE.SUNET.SE

CataList Email List Search Powered by the LISTSERV Email List Manager