Jan Szczepanski meddelade:
> EU kommissionen offentliggjorde i fredags sin strategi för att > digitalisera Europas historiska och kulturella arv. En uppföljning > av den franske presidentens vision om Europas digitala bibliotek > som nu fått namnet "i2010: Digital Libraries"
Skrattretande var ordet, sade Bull. Var är pengarna? Enligt EU-kommissinen är det medlemsländernas uppgift att finansiera digitalisering. Alltså status quo. Kan det kallas "kraftfullt"? Det hänvisas till principerna från Lund, som egentligen bara säger att "om medlemsstaterna kunde enas om något, så skulle man kunna komma framåt". Om inte om vore...
I ett miniseminarium på Bokmässan konstaterade jag att det finns inga digitala bibliotek, det finns bara digitala förlag. Alla digitaliseringsprojekt har en subjektiv handlingsfrihet som gör deras digitala produkter till förlagsprodukter, snarare än objektiva, sakliga och altruistiska innehav i ett bibliotek.
När ett arkiv, bibliotek eller museum slutligen kommer till skott och digitaliserar något, så hamnar det på en hylla i museumsbutiken, där det säljs för 149 kr inkl. moms tillsammans med 50 andra titlar, alla väl tillrättalagda för rätt målgrupp. Våra svenska museer tjänar alltför bra på att sälja fotografier och reproduktioner i bildbanker, för att de skulle erbjuda bilderna gratis på webben. Varför ska då Kungl. Biblioteket vara annorlunda? Riksarkivet har fullt sjå att "konkurrera" med det privata företaget Genline. Här finns abonnemangsintäkter att hämta! ABM-sektorn driver ju redan butik i varje gathörn, så varför inte inordna digitaliseringsprojekten där. Ingen har något egenintresse av att ge bort saker gratis och "driva bibliotek".
Jämför de följande två exemplen och säg sedan om det går att tala om ett "digitalt bibliotek" i Nationalmuseums fall? Hur passar de in i EU-kommissionens planer?
Äkta exempel: "Bilderna i databasen är upphovsrättsskyddade. Om du vill använda dig av en bild ska du kontakta Nationalmuseums bildbyrå Fototeket."
Påhittat exempel: "Tranås folkbibliotek är ett aktiebolag. Om du vill låna hem en bok, måste du teckna abonnemang och binda dig för 24 månader."
Kanske skulle vi finna det senare, påhittade, exemplet stötande. Under 1900-talet har vi kommit att förknippa ordet bibliotek med gratisprincipen. Så var det givetvis inte från början, när kooperativa sockenbibliotek bara var tillgängliga för betalande medlemmar. Kanske är vi på väg tillbaka dit.
Den troligaste utvecklingen på digitaliseringens område, där gratisprincipen aldrig hunnit få något brett genomslag, är att varje museumsbutik utvidgas med en digital hörna och att vi får några fler och större projekt som amerikanska JSTOR eller tyska DigiZeitschriften, som alltigenom uppför sig som förlag och gör sitt bästa för att *hindra* åtkomst för alla som inte betalt entrébiljetten. De senare är idag biblioteksägda kooperativ, ungefär som BTJ var en gång. Om tio eller tjugo år är de väl privatiserade och utsålda aktiebolag.
-- Lars Aronsson ([log in to unmask]) Aronsson Datateknik - http://aronsson.se
|