I lite drygt 12 år har jag nu drivit Projekt Runeberg utan att bli dragen inför domstol för intrång i upphovsrätten. Jag är visserligen inte jurist, men för att vara lekman anser jag mig någorlunda hemmastadd inom immaterialrätten. Idag dök det emellertid upp en fråga som jag inte hittar svaret på:
Omfattas ordlistor / ordböcker av upphovsrätt? Upphovsrättslagen talar dels om upphovsrätt för litterära och konstnärliga verk, dels om arbeten "vari ett stort antal uppgifter har sammanställts". De senare omfattas enbart av "katalogskydd", vars skyddstid är betydligt kortare. Till vilken kategori räknas ordlistor, som t.ex. Svenska Akademiens ordlista eller Norstedts svensk-engelska ordbok? Jag har tittat i "Henry Olsson" (mitt exemplar är tryckt 1996) men inte hittat något om ordböcker. Förmodligen är det ovanligt med "piratkopiering" av ordlistor. Finns det några kända rättsfall? Även kända fall från utlandet kan vara intressanta, eftersom upphovsrätten tenderar att internationaliseras.
Projekt Runeberg har digitaliserat SAOL upplaga 6 och 8, som båda är äldre än 70 år (utgivna 1889 respektive 1923), och eftersom det är ett "anonymt" verk så är detta hur som helst tillräckligt för att all slags upphovsrätt ska ha löpt ut, http://runeberg.org/saol/ Men skulle vi även kunna digitalisera 9 och 10 upplagorna (från 1950 respektive 1973) utan att behöva fråga Akademien om lov? Vem kan besvara en sådan fråga?
-- Lars Aronsson ([log in to unmask]) Projekt Runeberg - fri nordisk litteratur - http://runeberg.org/
|