Vidgade ramar för Nationalbibliografin.
Den 1 januari 2004 upphörde de tryckta publikationerna Svensk Bokförteckning och Svensk Periodicaförteckning. Samtidigt skapades, som ersättning för dessa, två specialdatabaser inom LIBRIS ram, nämligen Nationalbibliografin: Böcker och Nationalbibliografin: Tidskrifter.
I och med att begränsningen till tryckta publikationer nu är borta är det möjligt att låta allt material som ges ut i landet, oavsett omfång och betydelse, ingå i de båda specialdatabaserna. Därför katalogiseras fr.o.m. i år även det material som tidigare enbart katalogiserades för Kungl. biblioteket (S) också för Nationalbibliografin.
Ett stort problem under lång tid har varit att hinna med det inkommande flödet av material. Det har skapats leveransposter på det material som ej hunnits med, men då leveransposterna inte ingår i Nationalbibliografin har denna varje år blivit något missvisande.
Detta problem vill vi nu försöka komma tillrätta med och under året har ett antal olika lösningar utretts. Det vi nu kommit fram till är att vi kommer att tillämpa KRS’ tre olika beskrivningsnivåer på olika typer av material. I kort innebär detta följande:
* Allt förlagsutgivet material kommer, liksom hittills, att katalogiseras på den högsta bibliografiska nivån, Nationalbibliografisk nivå, KRS nivå 3. * Övrigt material kommer antingen att bli katalogiserat på Biblioteksnivå, KRS nivå 2 eller Miniminivå, KRS nivå 1.
NB kommer, liksom tidigare, att kontrollera det material som NB tar över och se till att svensk nationalbibliografisk praxis följs. Dock kommer framöver inte allt material att tas över av NB, utan visst material, främst på miniminivå, kommer att accepteras såsom biblioteken lagt in det. När NB inte tar över en post får den inte NB- kod i fält 040, dock märks den för Nationalbibliografin genom bibliografikod i fält 042.
Det material som fr.o.m. i år görs på miniminivå överensstämmer till stora delar med det material som tidigare enbart gjordes för Kungl. biblioteket (S), men några fler kategorier har inkluderats, t.ex. doktorsavhandlingar från teknisk-, naturvetenskapliga och medicinska lärosäten (i det senare fallet är det dock främst det inläggande lärosätet som ansvarar för avhandlingens beskrivningsnivå). Delar i rapportserier kommer normalt också att accepteras på miniminivå.
Bibliotek bör således vara uppmärksamma på att det i LIBRIS nationalbibliografiska deldatabaser kan finnas poster på samtliga tre beskrivningsnivåer och att det kan finnas poster som NB bara märkt för Nationalbibliografin, men som inte behöver vara kontrollerade vad beträffar absolut bibliografisk korrekthet.
Bibliotek får självklart, om de så önskar, uppgradera en NB-post på miniminivå till en högre nivå.
Om ni har frågor om ovanstående tveka inte att kontakta oss!
Vänliga hälsningar Anders Cato, NBm ([log in to unmask]), Agneta Holmenmark, NBP ([log in to unmask])
|