Jag delar Jan Szczepanskis entusiasm inför DOAJ. Men det är smålustigt att han i samma inlägg förknippar vetenskapliga tidskrifter som tillämpar "open access" med tyska digitaliseringsprojekt, eftersom de tyska digitaliseringsprojekten själva inte tillämpar "open access". De är tvärtom lika hemliga och prestigebundna som de svenska och danska Kungliga biblioteken när det gäller fri tillgång till inscannat material. Helst vill de montera myntinkast på sina webbsajter.
Visst kan man se det som en fördel att tyskar, danskar och finnar (till skillnad från svenska bibliotek) trots allt har satt igång scannern och börjat digitalisera, men innan man har bestämt sig för vem som äger det inscannade materialet och på vilka villkor det får användas, så kan verksamheten mycket väl liknas vid ett svart hål.
Kanske låter det här som grekiska. Vad är det Lars Aronsson är så missnöjd med? Låt mig ta två åskådliga exempel.
På www.kb.se/suecia/ finns Suecia Antiqua digitaliserad, men när jag vill skriva ut en sida, kan jag inte bara ladda ner och skriva ut den på min egen skrivare, utan jag måste jag beställa en utskrift för 25 kronor från KB (klicka "reproduktioner"). Detta är inte ett digitalt bibliotek, utan en digital butik. Det obetydliga kassaflöde som KB får från dessa utskrifter täcker nätt och jämt besväret med att administrera utskrifterna, och bidrar inte till digitaliseringen av flera verk.
Och på www.adl.dk finns danska kungliga bibliotekets inscanning bland annat av N.F.S. Grundtvigs "Udvalgte Skrifter" i 10 band och "Sang-Værk" i 6 band, men ingen har kört OCR på dessa, så jag kan inte söka i fulltexten. Och sajtens bestämmelser förbjuder mig att själv ladda ner faksimilbilderna och köra OCR på dem. Om jag googlar på titeln "Om Asalæren" så får jag träff hos ADL, men om jag googlar på första textraden "Tilblivelsen af dette geniale Arbeide" så hittar Google ingenting alls.
Det här är två projekt där inscanningen av sidbilderna är tekniskt väl genomförd, men där juridiken haltar. Om man hade beslutat sig för "open access" till de inscannade bilderna, så hade jag sluppit överväga att scanna in dessa verk på nytt. Om vi nu tvingas satsa detta arbete på att en gång till digitalisera samma verk, så har ju ansträngningen från kb.se och kb.dk faktiskt varit till föga nytta.
Det avgörande är inte tekniken, utan *beslutet* om att inscannade verk ska ges "open access". Det är lika viktigt för digitaliseringsprojekt som för vetenskapliga tidskrifter.
-- Lars Aronsson ([log in to unmask]) Projekt Runeberg - fri nordisk litteratur - http://runeberg.org/
|