Till diskussionen om ämnesportaler kan nu läggas användningen av moderna webbverktyg som bloggar, wiki och RSS.
Thüringer Archiv für Zeitgeschichte i Jena (www.thueraz.de) samlar länkar inom historieforskning rörande DDR. Nytillskott i deras länksamling (http://www.thueraz.de/links.htm) kan numera även fås som RSS-kanal.
Alla som hunnit bli RSS-beroende vet hur bekvämt det är att varje morgon ta del av dagens samlade utbud av nyheter och notiser från olika webbloggar och tidningar. I detta flöde kan man nu inordna nyheter inom sitt forskningsområde. Åtminstone om man forskar på DDR:s historia. Men det står ju andra ämnesportaler fritt att följa denna förebild. RSS-URLen är http://www.thueraz.de/rss/new_link.xml
Vad är då RSS och vad krävs för att tillhandahålla en sådan tjänst? RSS har i sig en krånglig historia vilket bland annat inneburit att det finns flera olika uttolkningar av förkortningen. Man kan säga att det är en strukturerad (XML-baserad) översikt över nyheter. En RSS-kanal är en URL som används för att hämta XML-dokumentet från en vanlig webbserver. XML-dokumentet ska innehålla en lista av nyhetsnotiser, vanligen de senaste tio nyheterna. För varje notis finns en rubrik ("title"), en webbadress ("link") och en ingress ("description"). En RSS-klient är en speciell liten webbläsare som regelbundet hämtar hem sådana nyhetslistor från olika källor eller "kanaler" som användaren valt att prenumerera på, undersöker vilka notiser som redan var kända (graden av upprepning beror ju på hur ofta man hämtar, samt av hur ofta det kommer något nytt på den kanalen), och de nya resurserna kan sedan presenteras som "dagens rubriker".
Varje gång något nytt tillkommer på min sajt ska jag alltså se till att även formulera det som en nyhetsnotis (titel, länk, beskrivning). De senaste fem eller tio sådana notiserna sammanställs till ett XML-dokument som läggs på webbservern på en känd adress. Detta kan göras automatiskt om man har en databas-driven webbsajt, vilket bland annat är fallet med de flesta webbloggar och ämnesportaler.
Finns det redan några svenska biblioteksrelaterade sajter som tillhandahåller RSS-kanaler?
-- Lars Aronsson ([log in to unmask]) Aronsson Datateknik - http://aronsson.se/
|