Jag menar inte att biblioteket ska ta ställning i enskilda sakfrågor (det ligger knappast inom ramen för de policies en nämnd skulle kunna anta heller) - men jag menar att man måste ta ställning för yttrandefrihet och för människors rätt (och skyldighet) att debattera och diskutera och bilda opinion och för vår roll att stödja den processen. Det gör man genom att öppna lokalerna för yttringar av olika slag; utställningar, debatter, namnlistor etc etc. Ibland kan vi t o m finna att det ligger inom vår ram att ta ett initiativ - stöd för yttrandefrihet i andra länder, bokutställningar på aktuella ämnen t ex. Men VÅRA utställningar, i den mån vi gör egna, måste naturligtvis följa våra av nämnd tagna policies och spegla mer än en sida av saken. Precis som våra samlingar gör.
- Nu talar jag ju som kommunalt anställd; kanhända tar det sig annorlunda ut från en statlig horisont. Men jag tror att t o m en statlig institution (:-)) kan finna vägar att stödja den demokratiska processen något aktivare än att säga nej till debatt i lokalerna med hänvisning till neutraliteten. Typ!
Jag tycker inte att det är så svårt att i daglig verksamhet avgöra vad som ligger inom ramen för våra policies när det gäller opinionsbildninng. Det kan då och då vara svårare att hitta en rågång gentemot kommersiella intressen.
GTh Vara
>>> [log in to unmask] 03/01/30 18:28 >>> At 14:15 2003-01-30 +0100, you wrote: >Jag stöder helt Gunlögs uppfattning. Öppenhet, debatt, en mångfald av >åsikter och uttryck, är inte det bibliotekets, och demokratins, själ? >Försiktighet, tystnad, inte ta ställning, inte utmana, inte märkas eller >synas, är inte det att också döda den själen och därmed biblioteket? >Uno Nilsson
Ska verkligen en kommunal institution, eller i mitt fall en statlig, ta ställning. Hur sker beslutsprocessen i så fall, är det bibliotekschefen, kulturnämnden eller majoriteten av personalen som bestämmer vilken ställning man ska ta?
Jag vore tacksam för ett exempel på en fråga där ett bibliotek tagit ställning.
Jon Erik Nordstrand
|