LISTSERV mailing list manager LISTSERV 15.5

Help for BIBLIST Archives


BIBLIST Archives

BIBLIST Archives


View:

Next Message | Previous Message
Next in Topic | Previous in Topic
Next by Same Author | Previous by Same Author
Chronologically | Most Recent First
Proportional Font | Monospaced Font

Options:

Join or Leave BIBLIST
Reply | Post New Message
Search Archives


Subject:

SV: SV: Re: Btj:s recensioner

From:

Lena Monteil <[log in to unmask]>

Reply-To:

BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask]>

Date:

Tue, 27 Aug 2002 22:56:10 +0200

Content-Type:

text/plain

Parts/Attachments:

Parts/Attachments

text/plain (1 lines)


Hej!

Tycker du har helt rätt!

Med vänlig hälsning

Lena Monteil
----- Ursprungligt meddelande -----
Från: <[log in to unmask]>
Till: <[log in to unmask]>
Skickat: den 26 augusti 2002 14:47
Ämne: SV: Re: Btj:s recensioner


> Om nu organisationer som sverigedemokraternas böcker ska köpas in till biblioteken, så förlorar biblioteken allt förtroende som demokratiskapande forum. Är syftet att framkalla invandrarfientlighet så är det inte förenligt med våra demokratiska värderingar. Mein Kampf finns på biblioteken av historiska skäl, gå tillbaka 70 år i tiden och ställ dig frågan om boken borde ha köpts in då ?
>
> Det läskiga är att ni argumenterar precis så som sverigedemokraterna gör, smutsiga åsikter i namnet av yttrandefrihet.
>
> Tydligen är inte Danmark så långt bort.
>
> Bengt Kleijn
>
> -----Ursprungligt meddelande-----
> Från: [log in to unmask] [mailto:[log in to unmask]]
> Skickat: den 26 augusti 2002 11:45
> Till: [log in to unmask]
> Ämne: Re: Btj:s recensioner
>
>
> Bortsett från just det specifika fallet med Lars Janssons bok "Mångkultur eller välfärd?", som jag inte läst eller bekantat mig närmare med, så förvånar det mig att flera anser att våra bibliotek inte skall köpa in böcker av rent politiska skäl. Vi har faktiskt, precis som Sara Lind påpekar, åsiktsfrihet och yttrandefrihet i det här landet som vi verkligen bör värna om också som bibliotekarier.
>
> Det är många variabler som spelar in när vi gör urval vid bokinköp men om det bara är 'politiska skäl' så är det minst sagt en dålig policy.
>
> Förresten, vad är det egentligen som säger att en sådan bok som Janssons skulle göra skada på biblioteken? Vi bör kunna läsa både meningsfränder och meningsmotståndare, vilka de nu än är. Det senare är förstås nödvändigt för att kunna ta en saklig debatt mot sådant vi anser som främlingsfientligt och i många fall även är det. Det ligger i demokratins intresse. Jag jobbar sedan ett tag tillbaka politiskt och skulle vi inte få tillgång till sådana här böcker på våra bibliotek alls så skulle garanterat inte demokratin tjäna på det.
>
> En sökning på Stalin fann 160 titlar i Libris. Många bibliotek har Hitlers Mein Kampf. Ifall ståndpunkten som Miguel Benito startade får genomslag så är det nog rätt många böcker som behöver avlägnas.
>
> Hur kan man jämföra en kritisk bok om invandring med en bok som uppmanar till pedofili?
>
> Kent Wall
>
>
>
> Den 23 Aug 2002 skrev Sara Lind:
>
> > Jag har läst igenom era inlägg och kritik mot min åsikt, även sådana inlägg som jag fått skickade till mig privat.
> >
> > Först och främst fattar även jag att ett urval måste ske på grund av budgetmässiga skäl. Det är självklart och behöver inte påpekas. Det var inte heller det som det var frågan om här.
> >
> > Om en bok innehåller fakta som är förvrängd, är det då upp till bibliotekarien att avgöra detta? Den här boken är visserligen så kallad främlingsfientlig, men det spelar mig ingen roll vad böckerna handlar om. Hur vet ni att det inte finns faktafel i andra böcker i andra ämnen? Läser ni alla? Kan ni i så fall urskilja eventuella faktafel i alla ämnen? Skulle ni ta bort en redan inköpt bok ur hyllan om det visade sig att det fanns faktafel i den? Personligen anser jag att det är upp till läsaren att vara källkritisk, inte bokförmedlaren.
> >
> > Varje bok har existensberättigande eftersom det finns läsare till alla möjliga sorters böcker.
> >
> > Censur är en sak som jag inte tycker om i någon grad. Människor måste kunna fatta sina egna beslut även om de för vissa kan vara obekväma eller inte är politiskt korrekta. Dessa beslut ska kunna grundas på all tillgänglig information, inte bara valda delar som vissa valt ut - då är vi där igen... CENSUR.
> >
> > Någon av er jämförde med böcker som förespråkade pedofili? Är det så att vi inte har åsiktfrihet i Sverige längre? Här jämför du alltså uppmanande till en brottslig handling och uppmanande till obekväma åsikter.
> >
> > Jag tycker att en bibliotekarie som sitter på posten att köpa in böcker till ett bibliotek liksom en inköpare i en bokhandel SKA bortse från sina egna åsikter helt och hållet. Han eller hon sitter inte på den posten för att bestämma vad besökare/kunder ska läsa, han sitter där för att kunna förse medborgarna med så mycket böcker som budgeten tillåter. Och att då lägga in sina åsikter är fel, oavsett om man är socialdemokrat eller moderat eller tillhör något annat parti, oavsett om man gillar båtar, hundar eller sport, oavsett om man är kristen, muslim eller arteist, oavsett om man är infödd svensk eller invandrare. Det är faktiskt inte särkilt svårt.
> >
> > Hälsningar,
> >
> > Sara
> >
> > ===
> > Linema Produktion - www.linema.com
> > Vi korrekturläser dina texter och skriver på beställning.
> >
> > Linemas e-postlistor: www.linema.com/epostlistsbiblioteket.html
> >
> > Kolla in Nya Språk & Känsla - www.linema.com/sprakkansla
> > ScreenPlace - www.linema.com/screenplace
> > ===
>


Back to: Top of Message | Previous Page | Main BIBLIST Page

PermalinkSEGATE.SUNET.SE

CataList Email List Search Powered by the LISTSERV Email List Manager