Bara lite historiskt kuriosa: De två mest utlånade böckerna vid Dicksonska folkbiblioteket, nuvarande Göteborgs stadsbibliotek, 1934, var Hitlers Min kamp 1-2 och Myrdals Kris i befolkningsfrågan. Detta enligt en lista gjort utifrån bokkorten och personalens komihåg 1947. Eventuelle slutsatser, förhastade eller andra överlåtes till var och en att dra!
Ingrid Atlestam
Yvonne Gruvberger-Segerström Till: [log in to unmask] <yvonne.gruvberger@ny Kopia: nashamn.se> Ärende: Ang: Ang: Re: Btj:s recensioner Sänt av: BIBLIST - Topics in Nordic research library user services <[log in to unmask] .SE>
2002-08-27 13:31 Sänd svar till BIBLIST - Topics in Nordic research library user services
En liten rättelse bara! Mannen som står bakom Blågula frågor heter inte Håkan Milld, utan Jan i förnamn.Jan Milld, alltså! Yvonne Gruvberger
<<< Ingrid Atlestam <[log in to unmask]> 08-26 14:59 >>> "De offentliga biblioteken är de tjänster och det medieurval som samhället för skattemedel ställer till allmänhetens förfogande. Urvalet är då avgörande för hur folkbiblioteket fullföljer sitt uppdrag, och för den bild av samhällets, naturens och vetenskapens tillstånd, problem och framsteg som förmedlas av biblioteket som samhällelig institution och därmed ges en form av legitimitet.
Media som spekulerar i våld eller propagerar för värderingar som innebär förtryck, förföljelse eller diskriminering eller på annat sätt strider mot de grundläggande mäsnkliga rättigheterna ska därför i princip inte införlivas i folkbibliotekets samlingar."
Ovanstående citat är hämtat ur BiS (Bibliotek i Samhälle) program, avsnittet om mediaurval.Denna skrivning kunde gott vara med i varje folkbiblioteks urvalsprinciper. Detta med anledning av den pågående debatten om Lars Janssons bok. Av de över 10.000 böcker som kommer ut i landet varje år så köper ett "normalstort" folkbibliotek in max 10% och självklart måste detta vara ett minutiöst urval byggt på kvalité, relevans, svårighetsgrad . Givetvis ska dessa böcker vara faktamässigt så tillförlitliga som möjligt och det är bibliotekariens uppgift att utifrån recensioner mm ta ställning till vad som ska köpas in. Det gäller att bygga upp en samling som är ett alternativ och komplement till övrigt mediautbud, som lyfter fram mångfald vad gäller t ex kulturtidskrifter, språk, åsikter, ideologier etc. Det innebär inte att köpa allt som efterfrågas, ännu mindra att köpa något slags slumpmässigt urval av vad som kommer ut.
Mein Kampf ingår dessvärre i vårt kulturarv och är en urkund liksom bibeln och koranen så de finns i de flesta biblioteksbestånd.
Vad som står på det enskilda bibliotekets hyllor är en helt annan sak än vad som är tillgängligt via biblioteket. Det är två skilda debatter. Tack vare det svenska sambiblioteket kan varje litet bibliotek förmedla en stor del av de årliga tiotusen böckerna plus alla tidigare års! Men det är absolut ingen demokratisk rättighet att få låna vilken bok som helst via biblioteket, vi har faktiskt ett kulturpolitiskt uppdrag till skillnad från Pressbyrån. Utan urvalsprinciper går det inte att motivera varför lånen ska vara gratis!
Ingrid Atlestam
bibliotekarie
Göteborg,
|