Hej
Vad roligt att det händer så mycket på Kvalitetsfronten just nu!
Jag skulle vilja passa på att tipsa om några saker som vi i Svensk biblioteksförenings specialgrupp för kvalitetsarbete arbetar med för tillfället.
Handboksprojektet - med ett femtiotal bibliotek som projektdeltagare - är i full gång sedan årsskiftet. Samarbetsprojektet går ut på att alla deltagande bibliotek utför samma utvärderingar under en treårsperiod. Genom att delta i projektet får man inte bara möjlighet att jämföra sig med andra bibliotek och sig själv över tiden - utan även en massa erfarenheter och kunskaper om olika utvärderingsmetoder. Just nu i april arbetar projektdeltagarna med en enkätundersökning som ska gå ut till bibliotekens användare (och icke-användare).
Mer om handboksprojektet kan ni läsa på http://www.biblioteksforeningen.org/intro/aktuellt/nyhet/kval_om.htm
På Bok- och biblioteksmässan kommer vi att hålla ett seminarium om projektet och hur det första halvåret har avlöpt. Dessutom står vi bakom ännu ett seminarium som kommer att hållas på mässan: Bibliotek och kvalitetsarbete - poängen med SIQ. Detta semiarium handlar om hur man arbetat med SIQ-modellen för att höja kvaliteten i all kommunal verksamhet i Göteborg.
Till hösten har vi planerat in en större kvalitetskonferens om olika verktyg för kvalitetsutveckling. Arbetsnamnet på den konferensen, som kommer att hållas i Stockholm i oktober, är Fem vägar framåt - fem verktyg för kvalitetsarbetaren. Vi återkommer med mer information om detta!
Bästa hälsningar Christina Jönsson Adrial
Jan-Eric Malmquist wrote:
>IKONER-AKADEMIEN är ytterligare ett initiativ från tidskriften IKONER. Här >kommer att erbjudas kurser, seminarier och seminarieövningar inom alla >tänkbara områden till nytta och värde för bibliotek av varjehanda slag - och >för bibliotekens personal alla kategorier. På olika håll i landet och med >ledande experter som pedagogiska anförare. Verksamheten byggs upp under >hösten för att nå full effekt fr.o.m. 2003. Men inleds redan nu på det här >sättet: > >IKONER-AKADEMIEN inbjuder till seminarium kring kvalitetsförståelse och >metoder för kvalitetsstyrning och kvalitetssäkring. > >VAD ÄR KVALITET? >Hur studerar och säkrar man kvalitet i bibliotekssammanhang? > >Ett medvetet kvalitetsarbete leder till positiva förändringar, nya >arbetssätt och förbättrade verksamhetsmål. Detta seminarium vänder sig till >· Alla som är intresserade av det pågående arbetet med kvalitetsfrågor och >som vill påverka kvaliteten i det egna arbetet. >· Verksamma vid alla typer av bibliotek - skolbibliotek, >forskningsbibliotek, folkbibliotek, specialbibliotek, företagsbibliotek. >Seminariet ska ge metoder och inspiration för fortsatt arbete hemma. > >Sammankomsten har formen av seminarieövning. Inledningsvis belyses >kvalitetsbegreppets utveckling och innebörd, några vanliga kvalitetsmodeller >samt exempel på kvalitetsarbete inom bibliotek. De teoretiska delarna varvas >med övningar där deltagarna i grupper får pröva olika moment och arbetssätt >i kvalitetsarbetet. > >Målsättningen är bl a att ge deltagarna förståelse för vad kvalitet är, >struktur för hur verksamhet kan planeras, samt exempel på hur långsiktigt >kvalitetsarbete kan bedrivas och redovisas. > >Kursledare är Bodil Jörgensen Schylit med erfarenheter från kvalitetsarbetet >vid Helsingborgs bibliotek och Göran Gellerstam, författare till >Kvalitetsutveckling och kvalitetsmodeller för högskolans bibliotek. > > >Tid: 29 maj kl. 09.30 - 16.00 >Plats: BTJ, Traktorvägen 11 i Lund >Pris: 900:-, 2 medarbetare från samma arbetsplats 1 600:- och 3 st 2 100:- >inkl. morgon- och eftermiddagskaffe samt lunch mittemellan >Anm.: Senast 17 maj till Jan-Eric Malmquist BTJ 221 82 Lund, >tel.: 046/18 02 61, fax: 046/18 04 32, e-post: [log in to unmask] > >HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! >Jan-Eric Malmquist >
-- Christina Jönsson Adrial Executive Officer
BIBSAM - The Royal Library´s Department for National Co-ordination and Development Box 5039 SE-102 41 STOCKHOLM Sweden
Phone +46 (0)8 463 43 58 (direct) +46 (0)8 463 40 00 (switchboard) Mobile +46 (0)73 917 33 77 Fax +46 (0)8 463 42 74
E-mail [log in to unmask] URL: http://www.kb.se/bibsam/
Visiting address: Humlegården
|