Tack för alla förslag om litteratur om landskapskynnen!
Den bok som förefaller bäst ha motsvarat låntagarens önskemål är "Landskapskynnen" av Adrian Molin (1930). Molins bok är inte en förteckning över vanliga (van)föreställningar utan en berättelse, landskapsvis, om de olika kynnena, såsom Molin uppfattar dem och han anknyter därvid till traditionella uppfattningar.
Det finns en hel del material som beskriver kynnet eller lynnet i det enskilda landskapet men Molin är den ende som jag kan se har givit överblicken. Jag tackar Robin Gullstrand på Geobiblioteket för detta litteraturförslag.
Peter Berry UB Lund
Här följer en lista över alla övriga tips jag fått:
"det finns ett klassiskt arbete från 1827 (ny uppl. 1864, möjl. också faksimil från 1900-talet), Forsells 'Ett år i Sverige'..."
Tidig upplaga av Folkskolans läsebok
http://www.df.lth.se/~andreas/scania.htm (kärleksförklaring till skåningen m m)
"Ingen förteckning precis men en intressant bok som anknyter till ämnet: Den regionala särarten. Barbro Blomberg & Sven-Olof Lindquist (red).1994. Utg. Studentlitteratur. I den finns bl a ett kapitel om Dryga skåningar och fräcka kullor. Regionala stereotyper i skämtsagor och vitsar av Ulf Palmenfelt."
"Jag sökte i all hast på "Folkkaraktär*" som valfritt sökord i Libris och fick en del träffar som kanske kunde vara intressanta."
"Har inte Ehrensvärd skrivit något sådant? "Skåningen är rödlätt och påklädd..., ej lönnmördare men väl mordbrännare .." "Halländskan sir ut som fan, jämt står hon och stickar" etc. Fast det kanske är mera fördomar än särdrag?"
"I Emigrationsutredningen 1907-14, Bilaga 16: Det svenska folklynnet : aforismer kan man läsa om hur svenskarna är. Här får man även veta hur svenskarna är jämfört med våra nordiska grannar. Man dock inte läsa så mycket om landskapsspecifika egenskaper - alla dras över samma kam."
"Nordisk familjebok har sådana texter om man slår på landskap för landskap, dessutom brukar det finnas i geografiläroböcker för folkskolan från sekelskiftet..."
"Jag undrar om en så banal åtgärd som en sökning på just "landskapslynnen" via Google avgränsat på svenska sidor kunde vara till hjälp. Då hittar man en träff som tangerar ämnet: Benny Jacobsson: Konstruktion av landskap: Exemplet Uppland. Litteraturförteckningen i nere på sidan är inte fullständig men eventuellt relevant i sammanhanget. Den direkta adressen till sidan är: http://www.ideh.su.se/forskning/BJLandskap.htm . Här ingår tydligen inte finlandssvenska landskapslynnen, varom man endast eufemistiskt uttryckt kan säga att österbottningarna är företagsamma ..."
"O.M. Witt, med titel Själens Patologi, del 2. Tryckt i Karlshamn 1862(ev. -64). Mycket underhållande!!!"
"Gamle Linné hade också tydlig uppfattning om de skiftande egenskaperna hos landskapens inbyggare."
|