Att kunna få en samlad bild av högskolebibliotekens samlade användning av licensierade databaser och e-tidskrifter vore naturligtvis inte helt fel. Problemet är att man måste lita till den statistik som databasleverantörerna förser oss med och den är inte alltid är anpassad till de behov som biblioteken har.
Inom BIBSAM-konsortiet har vi idag ett tjugotal olika leverantörer som alla levererar olika användningsstatistik. Somliga ger oss siffror på antal inloggningar, andra levererar statistik över antal nedladdade artiklar, ytterligare någon ger oss siffror på antalet sessioner osv osv. Även om man skulle hitta två leverantörer som ger oss samma mått kan man inte lita på att de definierar och mäter på samma sätt. Leverantörerna ger oss också statistik med olika periodicitet (månadsvis, kvartalsvis osv) och i olika format (html, txt, xls osv) vilket försvårar all sammanställning och jämförelse.
Ytterligare ett problem är tillförlitligheten. När det gäller accessen brukar leverantörerna sällan slarva med IP-nummerlistorna, men när det gäller användningsstatistiken har de mest häpnadsväckande förväxlingar skett (det har t ex hänt att Kungl biblioteket i Stockholm har fått statistik baserat på användningen i Kongelige bibliotek i Köpenhamn...) Att göra en grov bedömning av rimligheten i statistiken är alltså det första man måste göra när man får den levererad.
Det är tråkigt att förmedla en sådan negativ bild när IT-utvecklingen egentligen ger oss helt nya möjligheter att få veta en massa om användningen av biblioteket som tidigare inte varit möjliga att få fram! I det pappersbaserade biblioteket hade vi ju knappast någon möjlighet alls att få veta i vilken omfattning tidskrifter, bibliografier och annat referensmaterial användes. Det har vi trots allt nu.
Positivt är också att det finns en levande dialog mellan bibliotek och leverantörer i denna fråga. Internationellt pågår en hel del projekt som syftar till att skapa överrenskommelser kring vilken statistik som bör levereras, i vilket format, med vilken periodicitet, på vilken nivå osv. Mest välkända är kanske de riktlinjer ICOLC satt upp:
http://www.library.yale.edu/consortia/2001webstats.htm
Inom BIBSAM-konsortiet följer vi dessa projekt med stort intresse.Databaslicenser är sällan billiga och biblioteken behöver naturligtvis relevant och tillförlitlig information för att kunna fatta väl underbyggda beslut.
Bästa hälsningar Christina Jönsson Adrial BIBSAM
Jimmy Gärdemalm wrote:
>Genom KULDA-projektet har licensdatabaser blivit ett än intressantare diskussionsämne bland folkbibliotekarier och naturligtvis formuleras då frågan hur universitetsbibliotekens databaser används. Finns det någon statistik som visar antalet inloggningar (eller "användningar")? Och inloggningarnas fördelning mellan bibliotekspersonal, lärare, studenter - har ni såna siffror? Finns det fräscha utredningar eller stickprovsundersökningar? >Med hälsningar >jimmy gärdemalm > >Jimmy Gärdemalm >Norrbottens länsbibliotek >971 79 Luleå >tel 0920 - 29 35 62 >mobil 070 - 589 35 62 >fax 0920 - 29 40 62 >[log in to unmask] >www.norrbottenslansbibliotek.nu > >//-----//-----//-----//-----//-----//-----// > >Barn- och ungdomsböcker äro den mest tilltalande lektyr för den >med läsning mindre vane. Som ett bevis härpå må nämnas, att >en högre officer yttrat, att Saga-biblioteket är den mest omtyckta >läsningen i kasernerna. > Alvida Sandberg >
-- Christina Jönsson Adrial Executive Officer
BIBSAM - The Royal Library´s Department for National Co-ordination and Development Box 5039 SE-102 41 STOCKHOLM Sweden
Phone +46 (0)8 463 43 58 (direct) +46 (0)8 463 40 00 (switchboard) Mobile +46 (0)73 917 33 77 Fax +46 (0)8 463 42 74
E-mail [log in to unmask] URL: http://www.kb.se/bibsam/
Visiting address: Humlegården
|