!OBSERVERA LOKALBYTET!
Ikoner, oberoende publikation utgiven av BTJ, inbjuder till konferensen
BIBLIOTEK OCH IDENTITET : AGENDA 2010
Agendan är där vi skriver upp vad vi ska göra och kanske också vad vi skulle vilja göra. Noterar våra möten, våra planer och våra visioner. Vad tror vi att det står i den år 2010?
"Byggnaden - Lokalen - Rummet: finns det något bibliotek att gå till?"
Snøhetta heter arkitektfirman i Oslo som ritat, projekterat och inrett det nya biblioteket i Alexandria. De berättar om arbetet med Bibliotheca Alexandrina men framför allt om hur man skulle bygga ett bibliotek tio år framåt i tiden.
Staffan Cullberg, direktör vid Statens konstråd, redogör för kraven på den inre utsmyckningen. Hur ser de ut och var kommer konstnären in? Hur planeras, och hur reageras inför omständigheter där biblioteket behöver ta upp en dörr mitt i ett konstverk, blockera det med böcker eller hänga sladdar och uttag för alla sina moderna maskiner?
Riksbibliotekarien Tomas Lidman och förutvarande bibliotekschefen i Malmö Sven Nilsson -forskare, författare och debattör - är samtalspartner. De förtydligar, ställer frågor, drar slutsatser, framför egna erfarenheter och uppfattningar samt initierar en allmän diskussion. Drar med resurspersoners hjälp vidare in i det eventuella biblioteket: "Samlingarna: finns det några hyllor?" Vad finns det i så fall på dem? Böcker och tidskrifter? Eller teknik? "Nätet, ett annat nät eller flera olika nät?"
Birgitta Olander, ansvarig för bibliotekarieutbildningen i Lund (BIVIL), funderar kring och utmanar till debatt om bibliotekarieutbildningen. Hur den förhåller sig till de rekryteringsproblem som blivit allt tydligare i bibliotekssammanhang. Hur den läggs upp i dag för att fungera för en morgondagens bibliotekarie.
Överbibliotekarien Margareta Brundin informerar med anledning av Riksdagsbibliotekets just då pågående 150-års jubileum om biblioteket och om vad såväl medborgare som politiska beslutsfattare kan förvänta sig därifrån om ett decennium.
Inger Eide-Jensen, tidigare stadsbibliotekarie i Göteborg och nu chef för Wettergrens Bokhandel på Avenyn, samtalar med Henrik Jochumsen och Casper Hvenegaard Rasmussen som båda är lärare vid Danmarks Biblioteksskole. De gav förra året ut boken "Gør biblioteket en forskel?" i vilken de undersökt hur medborgaren ser på sitt bibliotek. Här berättar de om sin bok men har också dragit vidare slutsatser av sina undersökningar för att påvisa vilka förväntningar som allmänheten har på sina bibliotek framåt i tiden.
Tid: Torsdagen den 31 maj 2001 kl 9-16. Plats: Stockholm. Konferenshallen Polstjärnan, Sveavägen 77 (obs!). Pris: 1 500:- exkl moms, men inkl lunch samt för- och eftermiddagskaffe. Anmälan: Ikoner BTJ 221 82 Lund, fax: 046/37 22 50, telefon: 046/18 02 61, e-post: [log in to unmask]
Hjärtligt välkommen! Jan-Eric Malmquist
|