Hej listan Katalogisering och klassifikation utgör bara ytan av ett mer komplext tänkande i helheter med under- och överordnade storheter. Det tänkandet utgör grunden till bibliotekariens professionalism, den egenskap som gör henne (ibland också honom) speciellt lämpad att söka på webben eller vilken som helst organiserad källa till information. Alltså, kör hårt, Miguel Benito! Och gärna också mer på djupet; teori och kunskapsorganisation. Uno Nilsson ----- Original Message ----- From: "Maria Bergwall" <[log in to unmask]> To: <[log in to unmask]> Sent: Thursday, March 15, 2001 4:01 PM Subject: Mossiga kunskaper...?
Hej!
Eftersom flera av er svarat både till Miguel och biblist gällande frågan om huruvida katalogisering och klassifikation är nödvändigt eller inte på utbildningen så delar även jag med mig av mina synpunkter på detta område. Denna diskussion är viktig, särskilt med tanke på att det är lätt att i all moderniseringsiver glömma varför vi bibliotekarier är så lämpade för databaserad informationssökning. Som en av mina låntagar-informanter uttryckte det när jag gjorde intervjuer till min examensuppsats: "Biblioteket är ett analogt internet"... Huvudet på spiken!! (och i så fall kan väl bibliotekarien jämföras med ett analogt Altavista...?)
Här är mitt svar till Miguel:
"Utifrån mina erfarenheter som relativt nyexad (1999) kan jag bara svara: JA!!! på alla era frågor.
För en komplett utbildning behövs grundläggande kunskaper i både katalogisering och klassificering/indexering. Under studietiden är det omöjligt att veta vad man senare kommer att jobba med, och det är en chimär att tro att man ska få tillfälle att tillägna sig dessa grundläggande men ändå komplicerade kunskaper ute på arbetsplatserna. Som ny vill man kunna söka jobb såväl på en barnavdelning som på en fack- eller katalogavdelning men har man inga dokumenterade kunskaper spelar det ingen roll hur lättlärd man är. Få arbetsplatser har tid och/eller möjlighet att ge en nyanställd undervisning i hur SAB-systemet fungerar eller hålla en snabbkurs i katalogisering.
Katalogisering blir inte onödigt i och med att yrket förändras men däremot modifieras kraven. Istället för att skriva katalogkort behöver studenterna få övning och undervisning i MARC-format, LIBRIS-katalogisering och katalogisering av elektroniskt material.
Kunskaper i klassificering är en förutsättning för att kunna ha maximal tillgång till bibliotekens samlingar och för att kunna söka framgångsrikt i både nationella och internationella biblioteksdatabaser. Även om mycken informationssökning idag sker på Internet så är jag övertygad om att bibliotekariernas främsta tillgång fortfarande är andra biblioteks kataloger. Dessutom är sökmotorerna på Internet enklare att handskas med om man redan från början är van vid att tänka strukturerat och i termer av sökbarhet.
Det är viktigt för yrkesidentiteten med en gemensam grundkompetens. Katalogisering och klassificering är ju de två grundpelarna i yrket varpå bibliotekariens förmåga till helhetssyn och att söka och strukturera information vilar! Om vi börjar se på dessa som mindre nödvändiga så kommer kärnan i bibliotekarieyrket att urholkas och åter förvandlas till ett antal odefinierbara semi-proffessioner."
(ett sånt här brandtal till katalogiseringens fördel trodde jag aldrig att jag skulle hålla när jag satt och slet med KRS inför tentan...)
Vänliga hälsningar Maria Bergwall Skolverket =
|