Det har kommit en del intressanta synpunkter angående uppställningen av länder i bokstavsordning.
Hans Holmqvist hänvisar till biblioteket i Åstorp där man har haft ett projekt "Kampen mot de räta linjersnas tyranni". Kanske finns där erfarenhet som de vill delge oss andra?
Det är riktigt som de flesta påpekar att bokstavsordning kanske inte är den lämpligaste.
Dock tycker jag att saken tål att diskuteras mer ingående och kanske hitta någon kompromiss mittemellan.
I UDK har man för några få år sedan bestämt sig för att landet alltid är ett tillägg eller facett, även i historia och geografi. Fördelen med det är att man dels kan söka på landet i databaser och få ut allt om ett land, även om det handlar om biblioteksväsen, utbildning eller geografi. Man kan till och med placera landet allra först i ett signum, och därigenom få en samling som vi kan kalla "länderinformation". Inom resp. land kan man sedan vidareindela enligt systemet.
Att de flesta tycks veta var länderna ligger eller till vilken kontinent de tillhör är kanske inte alltid sant. Ta t.ex. Georgien. Enligt SAB och enligt vår uppfattning så ligger Georgien i Asien. Men om vi tittar i Dewey decimal systemet eller i UDK så ligger Georgien i Europa. Det finns faktiskt flera sådana exempel.
Jag skulle inte ha något emot om något bibliotek vill experimentera. Det kunde bli sedan en uppgift för våra studenter på biblioteksskolorna att utreda de positiva och de negativa sidorna av experimentet.
Hälsningar
Miguel Benito Bibliotekshögskolan 501 90 Borås, Suecia [log in to unmask] http://www.adm.hb.se/personal/mb
|