Hej! Den som är intresserad av hur Akademien har resonerat i valet av nobelpristagare kan läsa (akademiledamoten och litteraturvetaren) Kjell Espmarks: "Det litterära Nobelpriset : principer och värderingar bakom besluten", som utgavs av Norstedts 1986. Om jag förstått saken rätt så är Akademien (åtminstone nuförtiden) ute efter författare som bidragit till en förnyelse av skönlitteraturen och som influerat nya generationer författare. Detta gäller ju i allra högsta grad för Astrid Lindgren, men framför allt har hon betytt mycket för förnyelsen av barnlitteraturen. Tyvärr tror jag att barnlitteraturen fortfarande generellt har för låg status inom det litterära fältet, för att hon ska ha en chans i diskussionen. Jag tror inte heller att det är en fördel att hon säljer bra och är så populär bland läsarna. Då anses man som för "lätt" i dessa sammanhang och riskerar att få stämpeln "populärlitteraturförfattare" i negativ mening. Den dag en litteraturvetare presenterar en undersökning som kan visa att Astrid Lindgren har betytt mycket för t.ex. en generation vuxenförfattare, eller några välrenommerade vuxenförfattare som har en mycket hög position inom det litterära fältet, då kommer hennes sak i ett helt annat läge - tror jag. Tyvärr är det nog så det fungerar. Sen kan man ju också fundera över om det alla gånger verkligen är de författare som betytt mest för litteraturens förnyelse och utveckling som fått priset. Väl känd är ju t.ex. hur ständige sekreteraren CD af Wirsén såg på Strindbergs författarskap och hur han motsatte sig att denne förekom i diskussionerna om Nobelpriset. Man kan ju också fundera över om den stora andelen svenska författare som fått Nobelpriset verkligen motsvarar vår roll i världslitteraturens historia de senaste hundra åren.
mvh /Kerstin Rydbeck
Kerstin Rydbeck, fil dr i litteraturvetenskap, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap Inst. för ABM, estetik & kulturstudier, Uppsala universitet Sturegatan 9, 753 14 Uppsala Tel: 018-471 79 78, fax: 018-471 15 89 e-post: [log in to unmask] URL: www.abm.uu.se
Institutionen bildades vid årsskiftet genom en sammanslagning av Inst. för kultur- och biblioteksstudier och Inst. för estetik. ABM står för arkiv, bibliotek och museum. From hösten 2000 kommer utbildning att finnas vid inst. inom samtliga tre områden. Obs. att inst. har ny adress och nytt faxnr sedan 14/6.
|